מרקט פליס בית השקעות
צור קשר כניסה לחשבון הוסף למועדפים חדש באתר - כלים למסחר פתח חשבון


אודות החברה

חוזים עתידיים

פלטפורמות

עמלות ובטחונות

מידע ולימודים

חשבון מסחר
מידע ולימודים
שינויים בשווקי הסחורות
עשיית שוק, מסחר בורסאי ומה שביניהם
דע את השוק - הפסקות מסחר
הפרעה בורסאית
כך תמנע מעילה בחשבונך
פסיכולוגיה כלכלית
המדריך למגדר המתחיל
כמו להפסיק לעשן
סודות הפקיעה נגלים
הסודות של הגופים הגדולים

מסחר עם מרקט פלייס
חדש באתר - כלים למסחר
חשבון דמו
פתיחת חשבון מסחר



עמוד הבית מידע ולימודים מאמרים מאמרים בנושאים כלליים

הסודות של הגופים הגדולים

הסודות של הגופים הגדולים במסחר
שחף פרקש
מרקט פלייס

 

מבוא
הדגש העיקרי, בניתוח הטכני, מופנה בטבעיות לכיוון גרף המחירים. הרי זה הגרף של השינוי במחיר אשר מייצר לסוחר את הרווח או ההפסד. אולם לסוחר בחוזים עתידיים, המחפש חיזוקים להחלטותיו לצורך כניסה לפוזיציות חדשות או להגדלה של פוזיציות קיימות, גרף המחיר לא מספק תמיד את כל האינפורמציה והביטחון הדרושים למסחר. לסוחר שכזה, מציע הניתוח הטכני רובד נוסף של מידע החוקר את נפח המסחר ואת כמות הפוזיציות הפתוחות בסיומו של יום מסחר.
במאמר הבא יוצג המקור החינמי המקיף ביותר למידע עדכני ברשת, על היקפי המסחר של הגופים הגדולים, בכל חוזה וחוזה. בהמשך יציג המאמר גם את דרכי העבודה של הסוחר הפרטי מול מידע זה. ולבסוף יינתן טיפ חשוב לסוחרים במט"ח דרך חברות פורקס ועושי שוק אחרים


מהו דוח COT
דוח מחויבות הסוחרים COT (The Commitments of Traders Report) הינו דוח, המפורסם באינטרנט ע"פ חוק פדראלי, המפרט את אחזקותיהם של הגופים הגדולים הפועלים בכל שוק של חוזים (נפט, חיטה, סוכר, אג"ח, מטבעות וכו').
ניתן להתרשם מהדוח בקישור הבא.
הדוח הראשון פורסם בחודש יוני של שנת 1962 והקיף 13 סחורות חקלאיות בלבד. בזמנו, פרסום הדוח היווה את תחילתה של מדיניות המאפשרת לציבור הסוחרים נגישות מקסימאלית למידע הקיים בשוק החוזים העתידיים. הדוחות הראשונים התפרסמו ב-11 לכל חודש והמידע בהם כלל נתונים לסוף כל חודש קודם.
במהלך השנים, במטרה לשפר את יכולת הסוחרים להיחשף למידע הקיים בשוק החוזים, הוסיפה הוועדה לפיקוח על המסחר בחוזים עתידיים CFTC (Commodity Futures Trading Commission) עוד שיפורים למבנה דוח COT המקורי. השיפור הראשון היה הגברת תדירות פרסום הדוח כאשר מאז שנת 2000 הוא מתפרסם בכל שבוע. שיפור נוסף הושג במהימנות הנתונים כאשר, בימים אלו, הדוח מתייחס לנתונים שלפני 3 ימי מסחר בלבד. עוד שיפורים התבצעו לגבי היקף המידע המוצג בדוח כולל נתוני אופציות ופוזיציות לפי סוג הסוחר ("פרטי" מול "מוסדי"). והשיפור המשמעותי האחרון נעשה בנושא הנגישות של הדוח, הנגישות לדוח הייתה בתחילה בתשלום ורק לסוחרים הרשומים בבורסה אולם מאז שנת 1995 כל סוחר יכול לראות את פרטי הדוח בחינם דרך האינטרנט.
דוח ה-COT השבועי מתפרסם בכל יום שישי בשעה 15:30 שעון שיקגו והוא מתייחס לפירוט הפוזיציות הפתוחות נכון ליום שלישי החל לפניו. החובה לפירוט הפוזיציות חל על כל שוק בו 20 או יותר מהסוחרים בו מחזיקים מעל לכמות הפוזיציות המופיעה בחוק ודורשת דיווח.

 

סוגי דוחות
דוחות מחויבות הסוחרים (COT) מתפרסמים בשני פורמטים- ארוך וקצר. הדוח הקצר מדווח על כל הפוזיציות הפתוחות (open interest) מחולקות לפוזיציות מדווחות (reportable) ולא מדווחות (nonreportable).
לפוזיציות המדווחות מצורף מידע לגבי חלוקה לסוחרים מגדרים (commercial) מול ספקולנטים, פוזיציות במרווחים (spreading), שינוי לעומת הדוח הקודם, אחוז הפוזיציות הפתוחות לפי קטגוריות ומספר הסוחרים.
הפורמט הארוך של הדוח מוסיף למידע זה גם את הקיבוץ לפי שנת יבול (crop year) ואת האחזקות בפועל של ארבעת ושמונת הסוחרים הגדולים ביותר.

הדוח העדכני ודוחות היסטוריים (אחורה עד לשנת 1986) של COT מתפרסמים כאמור, בחינם באינטרנט באתר של הוועדה: http://www.cftc.gov/cftc/cftccotreports.htm.

 

הסבר על מבנה הדוח
פוזיציות פתוחות (Open Interest) – במונח "פוזיציות פתוחות" (OI) כוללים את כל החוזים ו/או האופציות אשר משתתפים במסחר וטרם "נסגרו" או מומשו במשלוח פיזי. הסיכום של כל הפוזיציות הפתוחות ב"קנייה" (LONG) שווה לסיכום כל הפוזיציות הפתוחות ב"מכירה" (SHORT). הוועדה לפיקוח על המסחר מחשבת גם פוזיציות של "חוזה סינטטי" באופציות (לדוגמא: לונג קול + שורט פוט) כפוזיציה פתוחה בחוזה עתידי רגיל.
יש לשים לב להבדל בין "נפח מסחר" ל"פוזיציות פתוחות":
נפח (Volume) :סה"כ מספר העסקאות, או מספר החוזים ה"מחליפים ידיים" בתקופה נתונה. (כמו במסחר במניות.)
פוזיציות פתוחות (Open Interest): סה"כ החוזים הפתוחים לאחר סגירת המסחר. (אין מושג מקביל במסחר במניות.)

פוזיציות מדווחות (Reportable Positions) – החברות הבאות מחויבות בדיווח יומי לוועדה לפיקוח על המסחר ולכן הן יקראו מעתה "חברות המחויבות בדיווח" (reporting firm): חברות סליקה (Clearing members), חברות אמריקאיות למסחר בחוזים, וברוקרים זרים. חברות אלו מדווחות על כל האחזקות של הסוחרים דרכם המחזיקים פוזיציות פתוחות מעל לכמות מסוימת אשר נקבעה ע"י הוועדה (CFTC) לגבי כל חוזה וחוזה. את כמות הפוזיציות המחייבת דיווח (לגידור) ניתן לראות בקישור הבא: http://www.cftc.gov/dea/dearlevel2.htm .
הסיכום של כל הפוזיציות המדווחות מגיע בד"כ ל-80% מסך כל הפוזיציות הפתוחות.

סוחרים "מוסדיים" מול "לא – מוסדיים" (Commercial Vs Non-commercial) - הסוחרים הגדולים המחויבים בדיווח נחלקים לשתי קטגוריות. הראשונה מיועדת לסוחרים המשתמשים בחוזים לצורך גידור (hedging) והם אלו הנקראים "מוסדיים". והקטגוריה השנייה מיועדת לסוחרים ספקולטיביים המשתמשים בחוזים למסחר בסיכון. הסוחרים הספקולטיביים נקראים "לא מוסדיים" (אבל הם עדיין חברות מסחריות בסדר גודל עצום).

קיבוץ לפי שנת יבול (crop year) – בחוזים החקלאים, הוועדה לפיקוח, מפרסמת את כמות החוזים הפתוחים לפי שנת יבול. לדוגמא בשוק החיטה, שנת יבול מתחילה בחוזה לחודש יולי ומסתיימת בחוזה לחודש מאי. דוגמא נוספת היא בשוק התירס, שם העונה מתחילה בחודש דצמבר ומסתיימת בחודש ספטמבר.פוזיציות במרווחים (Spreading) – נתון זה מודד את כמות החוזים, של הסוחרים הספקולנטים, הפתוחים גם ב"קניה" וגם ב"מכירה".

 

אפשרויות עבודה מול הדוח

גישה ראשונה טוענת שכאשר משתמשים בדוח ה- COT, הנתונים העיקריים שיש לעבוד מולם הם אלו של הסוחרים הספקולנטים (noncommercial) וזאת עקב שתי סיבות:
1) ישנה תאוריה הטוענת כי הסוחרים המגדרים (commercial) עובדים חזק יותר בשוק הממשי-מיידי (Spot) ולכן הנתונים לגביהם אינם מספיק מהימנים.
2)סיבה נוספת גורסת כי הספקולנטים הגדולים חייבים להיות "חכמים" אחרת הם לא היו שורדים בשוק ועוד הופכים לגדולים (הרי הם מחויבים בדיווח בגלל היקף פעולתם). לכן לבחור וללכת באותו הכיוון שלהם נשמע כהתנהגות סבירה ביותר.

בהמשך תוצג שיטת עבודה נוספת אשר לא מתחשבת בתיאוריה זו ובוחרת להביט דווקא על הסוחרים ה"מוסדיים".

כעת ישנן שלוש הנחות יסוד עליהן ניתן לבסס קבלת החלטות מסחר:
1)התהפכות (Flip) במצב הפוזיציות הפתוחות מצביעה על שינוי מגמה.
2) מצב קיצון היסטורי במספר הפוזיציות הפתוחות מאותת על סיום מגמה במחיר החוזה.
3) שינוי בכמות הפוזיציות הפתוחות לעומת הדוח הקודם יכול לעזור בקביעת חוזקה של מגמה.

 

התהפכות (Flip) – המושג "פליפ" מתייחס למצב בו כמות הפוזיציות הפתוחות (בידי הספקולנטים) עוברת מחיובי לשלילי או להיפך. השיטה אומרת שכאשר הסוחר מזהה "פליפ" זוהי הזדמנות טובה להיכנס לשוק בכיוון השינוי. כלומר אם ההתהפכות היא משלילי לחיובי יש להיכנס ב"קניה" ולהפך. הכניסה היא בכיוון השינוי מכיוון שבחוזים עתידיים המסחר הוא תמיד מול הדולר האמריקני.
מצב קיצון (Extreme positioning)- כאשר מספר החוזים הפתוחים בשוק מסוים נמצא בשיא היסטורי שלו (חיובי או שלילי) זהו איתות קלאסי לשינוי מגמה. הסיבה לכך היא שבנקודות קיצון אלו "אין יותר" ספקולנטים שיכנסו לפוזיציה בכיוון הקודם כי "כולם" כבר בפנים ולכן מעתה יש לצפות שכיוון מחיר הנכס יתחלף.
יש לשים לב כי זהו איתות מהימן וחזק ביותר אבל כמובן שהופעתו היא נדירה יחסית.
שינוי בכמות החוזים הפתוחים (Changes in Open Interest) – השימוש בחישוב זה אינו בא לייצר איתותי כניסה ויציאה מהשוק אלא יותר בחיזוק הדעה לגבי כיוון וחוזק מגמה קיימת.
שימוש קלאסי במכשיר זה יבצעו סוחרים לטווח ארוך המתכוננים לחזק פוזיציות קיימות ככל שהמגמה ממשיכה בכיוונם.
לפני שנגיע לכללים נחזור על האפשרויות לשינוי בחוזים הפתוחים (OI):
OI גדל כאשר מתבצעות יותר קניות חדשות ממכירות חדשות.
OI קטן כאשר מתבצעות יותר מכירות מקניות חדשות.
OI לא משתנה כאשר קניות חדשות מתבצעות מול סגירת פוזיציות שורט ישנות ולהפך.

ניתן להצביע על 4 כללים בסיסים הקשורים בשינוי בכמות החוזים הפתוחים:
1) גידול ממשי ב-OI יחד עם עליה במחירים מעיד על עוצמה של השוק ומחזק מגמה שוורית. מדוע?
נניח שבשבועיים האחרונים היתה מגמה שוורית ברורה עם גידול ב-OI.
עליות מעידות על יותר קונים ממוכרים.
הגידול ב-OI מראה לנו כי הקונים הם כסף חדש שנכנס לשוק וכי העליות לא נבעו מסגירת פוזיציות שורט שהיא תופעה ברת חלוף!
2) כאשר השוק עולה תוך כדי OI יורד, השוק נחשב חלש טכנית.
העליות נגרמות על ידי סגירת פוזיציות שורט ללא כסף חדש שנכנס לשוק. עליות אלו יסתיימו קרוב לוודאי כאשר פוזיציות השורט (הלחוצות) יסגרו.
3) שוק יורד יחד עם OI יורד, נחשב שוק ניטרלי עם התנהגות זמנית.
גם במקרה זה, סביר כי הירידות נגרמות על ידי מימוש רווחים של פוזיציות לונג הנסגרות ויוצאות מהשוק.
4) שוק יורד עם OI גדל מעיד על שוק חלש!
ירידות מחירים נגרמות על ידי עודף היצע מביקוש. כמו כן, הגידול ב- OI מעיד על פוזיציות חדשות שנפתחות ולא על סגירת עסקאות קיימות.כללי מסחר אלו נחשבים "כללי אצבע". הם טכניים וקלים להבנה. אם זאת, אין לקבל החלטות מסחר רק בעקבותיהם אלא בצירוף עם פרמטרים טכניים ו/או פונדמנטליים נוספים מהשוק.

 

בנושא של פוזיציות פתוחות יש להוסיף גם את נתוני נפח המסחר ואת הכללים הבאים:
כאשר יש נפח מסחר גבוה לאורך זמן, התנהגות השוק בריאה, והכיוון אליו השוק פונה הוא אמיתי ובעל סיכוי להמשיך.
נפח מסחר נמוך מלמד על חוסר עניין בשוק ועל מגמה "לא אמיתית" העלולה להשתנות כל רגע.
נפח מסחר גבוה באופן חריג, לפחות פי 2 מיום רגיל, בתוספת התנהגות של Key Reversal (ירידות וסגירה מעל מחיר פתיחה או עליות וסגירה מתחת למחיר הפתיחה) מהווה את אחד האיתותים המובהקים לשינוי מגמה!

תאוריה נוספת לעבודה מול דוח COT
הגישה אשר פורטה עד עתה גרסה כי על הסוחר הפרטי לנתח את הנתונים של הסוחרים ה"לא-מוסדיים".
עתה נציג גרסה היועצת לסוחר לנתח דווקא את הנתונים על הסוחרים המוסדיים (המגדרים).
לפי דוקטרינה זו, הסיבה להקשיב למוסדיים נעוצה בעובדה שבאופן מובהק, לסוחרים המוסדיים יש נגישות למידע פונדמנטלי רב ובעל האיכות הגבוהה ביותר. הרי הם אלו השולטים בכמויות הגדולות ביותר של ההיצע והביקוש. בנוסף, סוחרים אלו מבצעים פעולות בהיקפים גדולים בהתאם לתחזיותיהם, עובדה אשר לכשעצמה גורמת לשוק לנוע בכיוון החזוי.
בעבודה עם גישה כזו, הדגש הוא לאו דווקא אם מרבית המוסדיים נמצאים ב-"לונג" או ב"שורט". לדוגמא, בשוק מתכת הכסף (Silver) המוסדיים הם היצרניים ובעקבות הגידור (הם מחזיקים בנכס הבסיס וחוששים מירידה בערכה), לעולם הם לא יהיו ב-"לונג". דוגמא הפוכה תהיה בשוק הזהב (Gold), שם המוסדיים הם דווקא הצרכנים הגדולים אשר מפחדים מעליית מחירים בשוק ולכן הם יחזיקו פוזיציות גידור ב-"לונג".
הסוחר ע"פ גישה זו, יתמקד ב-"שינוי בכמות הפוזיציות הפתוחות" כפי שהוזכרה בסעיפים הקודמים אלא שהפעם הניתוח יתבצע על קבוצת הסוחרים המוסדיים.
עוד איתות כניסה, בכיוון של הסוחרים המוסדיים, מתקבל כאשר היחס בין "לונג" ל-"שורט" בקבוצת המוסדיים הוא חריג לטובת צד מסוים. לדוגמא, במקרה ומעל ל-90% מהמוסדיים פתוחים ב"שורט" כנראה וזהו סימן טוב, לסוחר הפרטי, להיכנס גם כן בכיוון מטה.

 

בונוס - יתרון לסוחרים במט"ח
בשוק החוזים, הסוחרים מקבלים את המידע לגבי נפח המסחר כמובן מאליו. אולם, לסוחרים בשווקים לא ממוסדים כמו הפורקס והמט"ח מידע כזה לא זמין (וחבל שכך). לכן לסוחרים אלו המידע המסופק בדוח ה- COT הוא הדרך היחידה להתחבר לנתונים על נפח המסחר וכיוון פעולתו של השוק.
לדוגמא, סוחר במט"ח המשקיע בחוזה היורו-דולר, יכול לקבל מושג על היקפי המסחר ועל כמות אחזקותיהם של ענקי השוק דרך דוח זה.

לסיכום
במאמר זה הכרנו את דוח ה-COT אשר מתפרסם ע"י ה-CFTC במימון ממשלת ארה"ב. המאמר הציג את המידע הרב הזמין ברשת בחינם לטובת הסוחר הספקולנט.
המידע העדכני יכול לשמש כעזר בתהליך קבלת ההחלטות הן של המנתח הטכני והן של האנליסט הפונדמנטלי.
המידע המופץ בדוח עוזר להוריד את החשדנות שיש לסוחרים רבים כלפי השוק בעזרת שקיפות מקסימאלית דרכה כל הסוחרים, מגדול ועד קטן, מקבלים הזדמנות שווה לחלוטין במסחר.
בנוסף גילינו כי מקור מידע אמין זה יכול לשמש גם את הסוחר בפלטפורמות מסחר אחרות כמו מסחר במט"ח או בשוק עצמו (Spot).
בכל מקרה יש לזכור כי העבודה עם נתוני נפח מסחר ופוזיציות פתוחות הינה משנית ובאה רק לאחר ובצמוד לניתוח טכני "ראשוני" של גרף המחירים בפועל.

בברכת מסחר גלוי ושקוף,

שחף פרקש
אנליסט ומנהל גידור סיכונים
מרקט פלייס

תגובות
אין תגובות למאמר    להוספת תגובה  /  לקריאת כל התגובות
הכתבה מדורגת 3.3/5
 (6 מדרגים)


  חזור למעלה  חזור למעלה  

| More

אבקש לקבל פרטים לגבי מסחר באמצעותכם
 דואר אלקטרוני *

 שם מלא *

 טלפון *

Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code
 קוד חדש
 אני מסכימ\ה  לתנאים הבאים

למה מרקט פלייס?

פרופיל מרקט פלייס

שותפים עסקיים

מסחר עם מרקט פלייס

תנאי שימוש באתר
כלים למסחר בחוזים

ציטוטי חוזים

כלים למסחר

שאלות ותשובות

טיפים מסחר חוזים

טבלת בטחונות חוזים

טבלת הגדרות חוזים
מידע ולימודים

קורס חוזים וירטואלי

קורס אופציות וירטואלי

טבלאות השוואה נגזרות

מאמרים חוזים אופציות
ציטוטים וגרפים

ציטוטי מדדים

ציטוטי מטבעות

ציטוטי אגרות חוב

ציטוטי סחורות

כל הציטוטים
חשבונות מסחר

מסחר עצמאי

חשבונות מוסדיים

גידור חומרי גלם לחברות

מסחר אוטומטי אלגוריתמי
מערכות פלטפורמות מסחר

בחירה של מערכת ביצוע

השוואה מערכות מסחר

ONYX

CQG

TRANSACT




מרקט פלייס, ברוקר חוזים עתידיים, אופציות מוביל בישראל. מרקט פלייס מספקת שירותי מסחר ללקוחות מוסדיים, פרטיים וגופים הזקוקים לגידור סיכונים בחומרי גלם וכן שירותי מסחר לסחרני נוסטרו, קרנות גידור ומסחר אוטומטי מבוסס אלגוריתמים וניתוח טכני. באמצעות מרקט פלייס ניתן לסחור בכל החוזים העתידיים המרכזיים בעולם ובכלל זה בנפט, זהב, יורו דולר ומטבעות אחרים, תבואה ומדדי מניות בינלאומיים.


המסחר בחוזים עתידיים ואופציות מסוכן ואינו מתאים לכל אדם

פותח ע"י Guru4rent בניית אתרים