מרקט פליס בית השקעות
צור קשר כניסה לחשבון הוסף למועדפים חדש באתר - כלים למסחר פתח חשבון


אודות החברה

חוזים עתידיים

פלטפורמות

עמלות ובטחונות

מידע ולימודים

חשבון מסחר
מידע ולימודים
שינויים בשווקי הסחורות
עשיית שוק, מסחר בורסאי ומה שביניהם
דע את השוק - הפסקות מסחר
הפרעה בורסאית
כך תמנע מעילה בחשבונך
פסיכולוגיה כלכלית
המדריך למגדר המתחיל
כמו להפסיק לעשן
סודות הפקיעה נגלים
הסודות של הגופים הגדולים

מסחר עם מרקט פלייס
חדש באתר - כלים למסחר
חשבון דמו
פתיחת חשבון מסחר



עמוד הבית מידע ולימודים מאמרים מאמרים בנושאים כלליים

המדריך למגדר המתחיל

המדריך למגדר המתחיל -
שחף פרקש
מנהל השקעות בנגזרות
מרקט פלייס

 

למרות שזה נשמע כמו שם לעיסוק המוזר של השכן שלך, אותו גנן אובססיבי הגוזם במדוייק את ענפיו של שיח פרא החורג מתוך הגדר-חיה שלו לתוך גבולות החצר שלך, גידור הוא בעצם השקעה הבאה להקטין את הסיכון אליו חשוף כל עסק כלכלי (בדומה לביטוח).

בכתבה הבאה אנסה לשפוך מעט אור על נושא הגידור אשר לרוב מדברים עליו יותר מאשר מבינים אותו. בסיום הכתבה תלמד עד כמה חיוני לבטח עסק בפני סיכונים וכיצד תוכל גם אתה, במספר צעדים בסיסיים להשתמש בגידור לטובתך.

 

מבוא – מהו בעצם גידור?
הדרך הטובה ביותר, להבין מהו גידור, היא לחשוב עליו כעל ביטוח מפני צרה. כאשר חברה מחליטה להשתמש בגידור, היא מבטחת עצמה מפני ארוע שלילי היכול לקרות לה. אין זה מונע מהארוע להתרחש אבל זה מקטין את אפקט ההפסד אשר נוצר מהאירוע. לפיכך, גידור הוא פעולה נפוצה המתבצעת בסדרי גודל שונים ולטווחי זמן משתנים. לדוגמא, אדם שרכש פוליסת ביטוח לבית לשנה, מבטח עצמו, פיננסית, נגד שריפה, פריצה או שאר מריעין ונזיקין. הביטוח קיים למשך שנה ומוגדר בו סכום הנזק המקסימלי המכוסה במקרה אסון.

מנהלי תיקים (כמו חברת מרקט-פלייס), משקיעים פרטיים או חברות יצרניות, כולם משתמשים בטכניקות גידור שונות הבאות להקטין את החשיפה שלהן לסיכונים בשווקים הפיננסים. בשווקים אלו פעולת הגידור מעט מסובכת יותר מלשלם פרמיה קבועה לסוכן הביטוח אולם העיקרון זהה. אסטרטגיית הגידור מגדירה מראש תרחיש בו כיוון של השקעה מסויימת הולך נגד המחזיק בה, ולכן נלקחת השקעה נוספת בנכס אחר אשר אמורה להתנהג באופן הפוך להשקעה המקורית (מתאם שלילי). לדוגמא, בתי זיקוק לישראל רוכש גלונים של חביות נפט. החשש שלו הוא מפני עלייה במחיר הנפט אשר תוביל לעלייה במחיר המוצרים המזוקקים של הנפט לצרכן. כיצד תבטח הנהלת החברה את עצמה מפני עלייה אפשרית במחיר הנפט? את זאת נדע בהמשך.

 

 

ביצוע הגידור
מבחינה טכנית, על מנת לגדר המשקיע נכנס לשתי השקעות בעלות קורלציה שלילית - האחת בשוק הריאלי והשניה בשוק הפיננסי באמצעות חוזים עתידיים על נפט. כאשר מתרחש שינוי בשוק, מחירו של נכס אחד יעלה כאשר מחירו של השני ירד. מכאן ניתן גם להבין כי אין ארוחות חינם בשוק, וכל גידור אומנם מקטין את הסיכון אבל גם נוגס מהסיכוי להרוויח.

כיצד מבצעים גידור בפועל? ברוב המקרים, טכניקת הגידור המודרנית מורכבת מההשקעה המקורית בנכס בסיס כלשהו (תיק מניות, חומר גלם למפעל וכיו"ב) והשקעה הפוכה בנגזרת הפיננסית של אותו הנכס. ההשקעה ההפוכה מתבצעת בדרך כלל באמצעות נגזרת אשר מחירה צמוד (נגזר) למחיר הנכס ועם זאת ההשקעה בה מצריכה כמות נמוכה יותר של הון או בטחונות. נגזרת כזאת היא בדרך כלל אופציה או חוזה עתידי.

נחזור לדוגמא של בתי הזיקוק. החשש מעליית מחירי הנפט ניתן לצמצום ע"י קנייה של אופציית קול על מחיר חבית נפט בסכום השווה לגובה החשיפה של העסקה בשוק הריאלי. קנייה של אופציית קול מבטחת את הרוכש מפני עלייה אפשרית במחיר עד תאריך מסויים. התוצאה של נקיטת אסטרטגיית גידור כזו היא שכל עלייה, מעבר לרמה מסויימת, במחירי הנפט תוביל לתשלום נוסף לספקים בשוק הריאלי אבל גם ליצירת רווחים מההשקעה באופציה. המקצוענים שבינינו כבר זיהו שניתן לממן את קניית הקול במכירה של פוט באותו המרחק מהצד השני של הכסף. לדוגמה, רכישת קול $75 לחבית ומכירת פוט $65 לחבית. דרך נוספת בה יכולה הנהלת החברה לבחור היא רכישה של חוזה עתידי על מחיר הנפט (אשר מהווה למעשה רכישה של אופציית קול ומכירה של אופציית פוט עם אותו מחיר המימוש. באסטרטגיה זו במקרה של עלייה במחיר הנפט, בתי זיקוק ישלם יותר לספקי הסחורה שלה אבל כל עליה במחיר גם תזכה אותה ברווח מההחזקה בחוזה העתידי. הרווח מהחוזה יקוזז במלואו לתשלום לספק. בדרך זו החברה קיבעה לעצמה מחיר עתידי לנפט ואין להנהלה כל צורך לדאוג מפני עליה אפשרית במחירי חומר הגלם (באותה הדרך ניתן לקבע גם את מחיר התוצרת הסופית של החברה קרי מחיר הדלק וגם מחירי חומרי גלם נוספים כמו פחם למשל).

בפועל ישנם סוגי אופציות וחוזים רבים השונים ביניהם במשתנים רבים כמו גודל החשיפה ותאריכי הפקיעה, עובדה אחרונה זו גורמת לגידור נכון ומקצועי להתבצע בעיקר ע"י גופים המתמחים בנושא. בנוסף, האפשרויות הרבות הקיימות היום מאפשרות לגדר כמעט כל סיכון המאיים על שלוותו של בעל הנכס כולל סיכוני ריבית, הפרשי מט"ח, מניות בודדות, מדדי מניות ואפילו סיכוני מזג-אויר ועוד. חסרונות הגידור יש לזכור כי כל גידור סיכונים, כמו ביטוח, עולה כסף. לכן לפני ביצוע גידור יש לנתח מראש את גודל הסיכון ולהתכונן אליו בצורה אופטימלית המתאימה לציפיות המשקיע. מטרת הגידור היא לא להרוויח כסף אלא להגן מהפסדים גדולים מדי ולכן צריך לקחת בחשבון כי מרגע ומופעלת אסטרטגיית גידור, אמנם רמת הסיכון הכולל יורדת אבל גם רכיב הסיכוי לרווח קטן בהתאם. זהו התשלום הנובע מהצורך להמנע מחוסר ודאות ומהפסד גדול מדי. נקודה נוספת עליה יש לתת את הדעת היא שבניגוד לביטוח רגיל, בגידור יש לתחזק באופן שוטף את האסטרטגיה וגם אז קורים מקרים בהם הגידור נכשל לפצות על מלוא הנזק שנגרם.

 

למי מתאים גידור סיכונים?
איך הגידור יכול לעזור לך? אם אתה משקיע רק במניות, בשיטת "קנה והחזק", סביר להניח שלא תשתמש בגידור לעולם, אולם גם אז הבנה של אפשרויות הגידור השונות יעזרו לך להבין טוב יותר את השוק באופן כולל. מנגד, אם אתה מנהל תיק השקעות, או לעצמך או ללקוחות, אין ספק כי במקרה שהשוק הולך נגדך תשמח לקבל פיצוי קטן על הטעות שלך ולהרגיע איתו את הלקוח. גם אם אתה מנהל תפעול או אפילו מנכ"ל, של חברה העוסקת ביצוא או יבוא, תעדיף להתרכז בעסק הליבה שלך ולא להסתמך על שינויי מטבע שיגרמו לרווח או הפסד שנתיים. על אחת כמה וכמה, אם אתה מנהל בחברה יצרנית, התלויה לגמרי במחירי חומר הגלם שלה. גידור העסקאות של החברה בשוק הריאלי, יחזיר את הפוקוס כולו ליצור המוצר ללא כל דאגה לגבי שינויי מחירים בשוק עצמו. יתרון נוסף המתקבל מביצוע גידור סיכונים בחברה יצרנית הוא היכולת לתכנן קדימה תזרים מזומנים יציב בתוך עולם עסקי מלא בחוסר ודאות.

 

סיכום
מכיוון שסיכון הוא חלק בלתי נפרד וחיוני בעולם ההשקעות, על כל משתתף בשוק, לנטרל כל עודף סיכון אשר עלול להביא להוצאתו מהשוק. ניטרול עודף הסיכון מתבצע ע"י אסטרטגיות גידור שונות אשר המכנה המשותף של כולן הוא קורולציה הפוכה לנכס הבסיס. הכתבה גם מאירה באור שונה את עולם הנגזרות הפיננסיות, אותן אופציות וחוזים עתידיים, אשר רובם מתייחסים אליו רק כאל עולם של ספקולנטים בעלי חלום על התעשרות מהירה ולא ככלי לניהול סיכונים.

*** למרות השם הדומה, בכתבה זו לא התייחסתי לאותן קרנות גידור אשר הן בעצם חברות פרטיות לניהול תיקים אגרסיבי המשתמשות באותם כלים מתוחכמים של הנגזרות השונות, לא לצורך ביטוחי אלא לצורך הפקת תשואת יתר. נושא זה אינו לעניינו במאמר זה.


ואסיים בהסתכלות ציונית כוללת – נראה כי המשק הישראלי לא הפנים עדיין את האפשרויות הרבות הגלומות ביכולת לגדר סיכונים. המשק כולו מפסיד מידי שנה הון עתק על חוסר וודאות המזיק למחזור התקין של הכלכלה. חוסר הוודאות מתבטא בהוצאות מלאי עצומות, עלויות אשראי גבוהות והפסדים כתוצאה משינויי מחירים רגילים בענף. לכן השימוש בגידור הוא צורך לאומי במדינה מפותחת כמו שלנו.

 

בהצלחה ובזהירות.

 

שחף פרקש
מנהל השקעות בנגזרות
מרקט פלייס

 עוד מאמרים בנושא אופציות
עוד מאמרים בנושא חוזים

הכתבה מדורגת 2.6/5
 (6 מדרגים)


  חזור למעלה  חזור למעלה  

| More

אבקש לקבל פרטים לגבי מסחר באמצעותכם
 דואר אלקטרוני *

 שם מלא *

 טלפון *

Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code
 קוד חדש
 אני מסכימ\ה  לתנאים הבאים

למה מרקט פלייס?

פרופיל מרקט פלייס

שותפים עסקיים

מסחר עם מרקט פלייס

תנאי שימוש באתר
כלים למסחר בחוזים

ציטוטי חוזים

כלים למסחר

שאלות ותשובות

טיפים מסחר חוזים

טבלת בטחונות חוזים

טבלת הגדרות חוזים
מידע ולימודים

קורס חוזים וירטואלי

קורס אופציות וירטואלי

טבלאות השוואה נגזרות

מאמרים חוזים אופציות
ציטוטים וגרפים

ציטוטי מדדים

ציטוטי מטבעות

ציטוטי אגרות חוב

ציטוטי סחורות

כל הציטוטים
חשבונות מסחר

מסחר עצמאי

חשבונות מוסדיים

גידור חומרי גלם לחברות

מסחר אוטומטי אלגוריתמי
מערכות פלטפורמות מסחר

בחירה של מערכת ביצוע

השוואה מערכות מסחר

ONYX

CQG

TRANSACT




מרקט פלייס, ברוקר חוזים עתידיים, אופציות מוביל בישראל. מרקט פלייס מספקת שירותי מסחר ללקוחות מוסדיים, פרטיים וגופים הזקוקים לגידור סיכונים בחומרי גלם וכן שירותי מסחר לסחרני נוסטרו, קרנות גידור ומסחר אוטומטי מבוסס אלגוריתמים וניתוח טכני. באמצעות מרקט פלייס ניתן לסחור בכל החוזים העתידיים המרכזיים בעולם ובכלל זה בנפט, זהב, יורו דולר ומטבעות אחרים, תבואה ומדדי מניות בינלאומיים.


המסחר בחוזים עתידיים ואופציות מסוכן ואינו מתאים לכל אדם

פותח ע"י Guru4rent בניית אתרים