למסחר בחוזים עתידיים יתרונות רבים על פני מסחר בנכסי בסיס (מניות, אג"ח וכדומה).
אנו מוצאים את עיקר היתרונות בגורמים הבאים:
1. מבחר מסחר בחוזים מאפשר נגישות לאלפי סוגי מוצרים (מטבעות, מדדים, אג"ח, סחורות ומניות) בעולם כולו הנסחרים בכל שעות היממה. קרבה זו לשווקים נעשית במינימום בירוקרטיה, תוך שימוש בחשבון מסחר אחד ללא המרות מטבע מיותרות.
2. שוק בורסאי חוזים עתידיים נסחרים בבורסות, ללא עושי שוק (Market makers) המתווכים בין הסוחרים. כך, במסחר בחוזים המרכזיים אשר לא סובלים מחוסר נזילות, המרווח בין שער הקנייה לשער המכירה נקבע כמרווח המינימלי האפשרי. למשל , המרווח בחוזה יורו דולר מסתכם ברוב שעות המסחר בפיפס 1, כ-1/4 נקודה בחוזה על מדד הנאסד"ק 100 ו-1/4 נקודה בחוזה על מדד ה-S&P500). מספרים אלו מציבים את החוזים העתידיים כחסכוניים ביותר ביחס עמלות /נכס בסיס לעומת מסחר במוצרים פיננסיים אחרים.
3. אמינות סחר בשוק בורסאי מניב יתרון חשוב נוסף לסוחרים-אמינות. לאמינות זו מספר צדדים:
-
ציטוט המחיר שוק בורסאי מניב בכל רגע נתון מחיר אחרון (last) אחד ויחיד לכל חוזה שנקבע בעקבות העסקה האחרונה שנעשתה על ידי סוחרים. זאת בניגוד לשוק המט"ח ושווקי מניות מסויימים אשר נשלטים על ידי עושי שוק המנווטים את שערי הנכסים באופן מגמתי (במסחר הבין-בנקאי במט"ח ציטוטי המחיר תלויים בנותן השירות!).
-
כספים וחשבון המסחר
חשבונות למסחר בחוזים הנפתחים ישירות אצל המסלקה הם חשבונות מבודדים (segregated), זאת בניגוד לחשבונות למסחר אצל עושי שוק או ברוקרים אשר מרוכזים בד"כ בחשבון אחד (Pool או Omnibus account).
-
עמלות כל הגורמים המעורבים במסחר בחוזים (בורסה, ברוקר, מסלקה ואחרים) מתוגמלים על ידי תשלום קבוע של עמלות על פעולות קניה ומכירה, מה שיוצר הפרדה מוחלטת בין כספי הסוחרים לתגמול הגופים בשרשרת המסחר (לא נוגסים במרווח בין שער קניה לשער מכירה).
4. גידור סיכונים המבחר במוצרים מאפשר פעולות גידור סיכונים בין הנכסים בהתאם לסיכוני הסוחרים ואופי פעילותם. כך למשל ניתן להגן על עסקאות יבוא\יצוא ריאליות על ידי ביצוע עסקעות נגדיות בשוק החוזים באותו גודל נכס בסיס ולאותה תקופת זמן. עובדה זו נכונה הן לגבי מטבע העסקה הריאלית (חוזי מטבע) הן לתוצר נשוא העסקה (חוזים על סחורות) ולהוצאות המימון שלה (חוזי אג"ח). כמו כן, חוזי המניות והמדדים מציעים אפשרות יעילה וזולה לגידור סיכונים של תיקי מניות.
5. מינוף מינוף הוא היחס בין גודל העסקה לבין כמות הבטחונות המקיימת אותה. מאחר ומסחר בחוזים מתייחס לעתיד, אין הסוחרים נדרשים לשלם בעבור כל ערך החוזה אלא רק להפקיד בטחונות מסויימים (הנקבעים בהסתמך על תנודתיות החוזה וגודלו באופן ספציפי) וזאת עד ליום מימוש העסקה בפועל (יום פקיעת החוזה). בנוסף, רמת המינוף גמישה ונקבעת לפי רצון הסוחר עד למקסימום מסוים אשר נקבע על ידי הבורסה. כך, המסחר בחוזים עתידיים מאפשר תנאים אופטימליים לכל סוחר להגדיר את סביבת הסיכון בה הוא מעוניין להמצא.
*** מומלץ לעבור גם את הקורס הוירטואלי להשקעה דרך חוזים בעברית (באתר MPTRADE) או באנגלית (מאתר NFA).
לחץ למעבר לטבלאות השוואה בין מוצרים פיננסים שונים: חוזים עתידיים, מטבעות, מניות, תעודות סל ומניות ממונפות
|