מרקט פליס בית השקעות
צור קשר כניסה לחשבון הוסף למועדפים חדש באתר - כלים למסחר פתח חשבון


אודות החברה

חוזים עתידיים

פלטפורמות

עמלות ובטחונות

מידע ולימודים

חשבון מסחר
מידע ולימודים
ניהול תיקים אלטרנטיבי כהגנה מירידות בבורסה
מבוא לניהול תיקים אלטרנטיבי

מסחר עם מרקט פלייס
חדש באתר - כלים למסחר
חשבון דמו
פתיחת חשבון מסחר



עמוד הבית מידע ולימודים מאמרים מאמרים בנושא השקעה אלטרנטיבית

ניהול תיקים אלטרנטיבי כהגנה מירידות בבורסה

 

ניהול תיקים אלטרנטיבי כהגנה מירידות בבורסה

 

לדאבוננו, באופן טבעי, משקיעים נזכרים לברר כיצד אפשר להגן על תיק ההשקעות שלהם רק לאחר שמתרחשת מפולת בשוק. למזלנו, הירידות שחווינו בתקופה האחרונה הן עדיין בגדר הנסבל כך שזה עדיין לא מאוחר מדי לפעול ולהגן על התיק מפני ירידות נוספות בעתיד.

אומנם עדיין לא ברור סופית אם המשק נכנס להאטה ואם הבורסות הולכות לפתח מגמה שלילית לאורך זמן, מה שבטוח הוא שתחילת שנת 2008 התחילה באופן כואב עבור מרבית המשקיעים. ניתן לראות בגרפים כיצד המדדים המובילים התקפלו חזרה ורשמו הפסדים דו-ספרתיים. למעשה הירידות החלו כבר מאוקטובר 07, אבל אז, בהשראת השיאים שנקבעו, ייחסנו את הירידות לאתנחתא זמנית בעליות.

ירידות

וזו לא רק ארה"ב שמתממשת, וזה לא רק משבר הסאב-פריים שמשפיע. מדדי המניות, בכל העולם קיבלו מכה, לפעמים אפילו, בצורה חזקה יותר מאלו של ארה"ב. ניתן לראות שב-15 מתוך 17 השווקים המובילים בעולם נרשמו ירידות מתחילת השנה, כאשר ב-10 מהשווקים נרשמו ירידות של מעל 10%. לכן אם יש רגע המתאים לנקיטת פעולה לגיוון התיק. גיוון שיקטין את הסיכון במקרה של המשך הירידות – עכשיו זה הרגע המתאים ביותר.

 

מפת עולם

 

תמיד תהיה מוכן לתקופה של מתח בשווקים

המשקיע הנבון צריך להיות מוכן תמיד, לא משנה מה יתרחש בעתיד – תקופה טובה או גרועה, ולכן למשקיע צריכה להיות תוכנית פעולה להגנה על הפורטפוליו שלו במקרה של שוק דובי מתמשך כמו גם במקרה של משבר רגעי כמו זה שהתרחש ב-9/11 במגדלי התאומים.

ההיסטוריה מוכיחה שוב ושוב כי חשבון אלטרנטיבי מנוהל בחוזים הוא המקום הנכון להיות בו במקרה של שוק במגמת ירידה או במקרה של אסון. השימוש בנגזרות כמו חוזים ואופציות נחשב בעיני רבים כדרך להרוויח הרבה מאד כסף ומהר בעיקר בגלל שיטת הביטחונות המאפשרת מינוף. אבל דווקא חוסר הקורלציה, כלומר העדר הקשר בין שוק החוזים לשוק המניות, הוא זה ההופך את ההשקעה בחוזים כמקטינת סיכון כולל בתיק וכהכרחית בתקופות של קטסטרופה בשווקים.

בוא נברר עד כמה חשובה קורלציה נמוכה למשקיע הפרטי. לטעון שקורלציה נמוכה בין נכסים היא טובה יותר מנכסים בעלי קורלציה גבוהה זה יפה, אבל האם זה בא לידי ביטוי בעולם הכספים האמיתי או שזו סתם תיאוריה? כדי לענות על שאלה זו בואו נבחן כיצד מצטיירת קורלציה נמוכה בתיק ההשקעות הכולל שלך.

בתחילה נבחן כיצד הגיבו השווקים האלטרנטיביים לאירועי משבר שונים, לאחר מכן נבחן את התוצאות של השקעה אלטרנטיבית בתקופה של פריחה כלכלית כמו גם בתקופת שפל במניות. ובסיום, נבחן את גודל ההפסד הממוצע לתיק השקעות המורכב ממניות בלבד לעומת תיק מגוון של מניות וחוזים.

בכדי לחשב את התשואה של השקעות אלטרנטיביות, בחרתי את המדד של הבנק השוויצרי (Credit Suisse First Boston/Tremont Advisors Managed Futures Index). מדד זה מורכב מ-50 מנהלי תיקים שונים המנהלים תוכניות במיליארדי דולרים. מדד CSFB/Tremont index נחשב לאינדקס המוביל המשמש כאמת מידה (benchmark) לכל העוסקים בתחום ההשקעות האלטרנטיביות.

מבחן ראשון – תגובה למצב משבר:

במבחן זה נבדוק 5 מצבי שוק קיצונים מההיסטוריה הקרובה (שים לב כי מצב המשבר האחרון הוא המצב הנוכחי בו אנו נמצאים בתחילת שנת 2008):

1) 1994- הבנק המרכזי של ארה"ב מעלה בפתאומיות את הריבית במשק. שוק המניות מגיב בצלילה חופשית וגורר אחריו חברות ותיקות ובנקים לפשיטת רגל (לדוגמא Orange County bankruptcy או S&L crisis)

2) 1998- רוסיה שלאחר התקופה הקומוניסטית נאבקת בחוב לאומי עצום וגורמת למשבר אשראי בעולם כולו. קרן הגידור האגדית LTCM קורסת ברעש גדול ושבריה נרכשים ע"י קונסריום של בנקים החוששים מהמשך הקטסטרופה.

3) השנים 2000 עד 2002- בועת האינטרנט מתפוצצת ומגזר ההי-טק, החל ממרץ של שנת 2000, גורר אחריו את שוק המניות לתחתיות לא נודעו.

4) ספטמבר 2001 – באמצע תקופת הירידות, מתקפת טרור מתוזמנת פוגעת ב- 9/11 בשני בנייני התאומים ומפילה אותם. שוק המניות נסגר למס' ימים והחששות מפני חוסר נזילות והמשך המתקפה גרמו לשווקים לקבוע תחתיות חדשות ברגע שהשוק נפתח.

5) משבר האשראי בבנקים – סאב פריים – המשבר הנוכחי זרם לשווקים מכיוון שוק הנדל"ן האמריקאי. המשבר נוצר בעקבות ירידות חדות בערך נכסי נדל"ן, ירידת הערך גרמה בתורה לקריסה של שוק המשכנתאות המגובות ע"י נכסים אלה. משבר האשראי גרם למחיקה של מס' קרנות גידור גדולות ואף לפשיטת רגל של מס' בנקים למשכנתאות. בינתיים, רק התערבות של הממשל מצליחה לייצב את המצב אבל כבר עתה ברור כי שווקי העולם כולו נמשכו מטה.

התוצאות

הניתוח של "מבחן מצבי המשבר בשווקים" מתחיל להראות את החשיבות האמיתית של קורלציה נמוכה בין הנכסים המרכיבים את התיק. מדד הנכסים האלטרנטיביים מתפקד טוב מאד בתקופות של משבר כולל בשווקים, והוא מציין תשואה חיובית לאורך כל חמשת המצבים.

 

תקופות קשות

 

הסיבה לכך היא כמובן שההחזרים של תיק המנוהל בחוזים אינם תלויים בתנועות של שווקי המניות. למעשה הם לרב הפוכים. כאשר ישנן עליות במחירי הסחורות הבסיסיות (סוכר, חיטה ותירס למשל), ישנה השפעה שלילית על ביצועי החברות היצרניות (לדוגמא אסם, שטראוס או נסטלה). לכן המניות הסחירות שלהן יאבדו מערכן בעוד שערך התיק המנוהל בחוזים על סחורות יעלה.

 

מבחן שני - אבל מה קורה בתקופות טובות?

בסדר, ראינו שניהול בחוזים עובד טוב בתקופות של ירידות בבורסה, אבל איך ההשקעה מתנהגת בתקופה שהבורסה רצה למעלה? חשש לגיטימי מכל אסטרטגיה הגנתית הוא בנושא: כיצד האסטרטגיה מתנהגת בתקופות בהן הבורסה עולה.
אם הכסף שנעשה בתקופה הקשה ינוטרל ע"י ההפסדים בתקופות טובות, השימוש בהגנה יתגלה כנכס חלש מאד.

בכדי לבדוק את ההתנהגות בתקופות טובות בחרתי שוב את מדד CSFB/Tremont index כמייצג את ביצועי המנהלים האלטרנטיביים, בהשוותי את הנתונים בתקופת הפריחה של השנים 1995 עד 1999 (תקופת הפרה-בועה) ובתקופת הצמיחה האחרונה של השנים 2003 עד 2007. בכדי לדייק עוד יותר מיקדתי גם שתי השוואות נוספות: את התקופה הטובה ביותר בין השנים 2000 ל-2002 (השנים שלאחר הבועה שעדיין משקיעים רבים היו בתוך הבורסה) ואת התשואה הטובה ביותר בין אוקטובר 2007 עד לפברואר 2008 (התקופה שלאחר משבר הסאב-פריים הראשון).

הגרף הבא ממחיש שלמרות שבתקופת פריחה בבורסה, מדד המנהלים האלטרנטיביים מפגר מעט אחר מדד המניות המרכזי, עדיין התשואות במהלך תקופות אלו חיוביות. לעומת זאת, בחינה של התקופות הטובות ממחיש עד כמה רבה החשיבות של הגיוון כאשר המדד האלטרנטיבי מציג תוחלת חיובית של 9.2% לשנה ואילו מדד המניות מראה תשואה שלילית של 13.91% לשנה. זו הזדמנות נוספת לגלות עד כמה, נכסים בעלי קורלציה נמוכה, יכולים להעלות את התוחלת בתיק כולו מבלי לפגוע כמעט בביצועי הרכיב המנייתי בתקופות טובות.

 

תקופות טובות

 

הבחן האחרון שערכתי היה לבצע מחקר על תיק פורטפוליו עם 20% השקעה אלטרנטיבית ושאר 80% בהשקעה בתעודת סל על מדד המניות המרכזי S&P 500. אנחנו קוראים ושומעים רבות על עד כמה חשוב להקצות נכסים לטובת ניהול אלטרנטיבי בחוזים בגלל חוסר הקורלציה שלהם, אבל רק לעיתים רחוקות אנחנו באמת מקבלים המחשה טובה לעד כמה הקורלציה הנמוכה מגנה ותורמת לביצועי התיק כולו.

מבחן שלישי ואחרון – הקטנת התנודתיות בתיק כולו

בטבלה הבאה ריכזתי נתונים שנדגמו בשנים 1994 עד לסוף פברואר 2008. הטבלה נחלקת לשניים, עמודה ראשונה היא של תיק השקעות המושקע כולו במדד המניות S&P 500. העמודה השנייה היא של תיק השקעות עם 20% השקעה בניהול אלטרנטיבי ו-80% השקעה רגילה במניות.

בחינה של הטבלה מראה כי הוספה של ניהול אלטרנטיבי לתיק מעלה את הסטטיסטיקה של כל אספקט בתיק. אומנם התיק המכיל רכיב אלטרנטיבי מניב תשואה שנתית ממוצעת (average annual ROR) מעט נמוכה יותר, 10.2% מול 9.7%, אבל ישנה פחות תנודתיות בתיק המגוון (11.2 מול 14.0), כמו גם הפסד מקסימאלי (max drawdown) נמוך יותר של 53% מול 64%. הנתון החשוב ביותר, המוכיח כי תיק מגוון אכן יעיל כהגנה מפני ירידות, הוא הירידה של "חודש הפסדים ממוצע" מהפסד של 3.51% בתיק המנייתי להפסד ממוצע של 2.56% בתיק המגוון אלטרנטיבי.
בהסתכלות שנתית, ההפחתה הזו שווה 11.4% הגנה בתקופה של ירידות. נתון זה ממחיש לנו באמת את ההרגשה של להחזיק נכס בעל קורלציה אפסית לשוק המניות. במקרה זה, התוצאה של החזקת תיק מגוון היא יתרון של 11.4% תשואה בשנה חלשה של ירידות, זה בערך ההבדל בין להיות מופסד 10% על מניות לבין להיות קצת מעל לקו האדום אפילו בסיטואציה של שנה קשה.

 

טבלת השוואה

 

כמובן שהיתרונות של גיוון תיק ההשקעות שלך תלויים בבחירות הספציפיות שתבצע בנוגע למיקום ההשקעות. בטבלה שהצגתי, גודל ההשקעה בנכסים אלטרנטיביים עומדת על 20%, אבל מספר זה יכול שישתנה בין משקיעים שונים ולרב הוא נע בין 0% אצל חסרי המודעות ועד 50% אצל התומכים הגדולים בגישה. יש לציין גם שהגרפים והטבלאות אליהן התייחסתי הן של מדדים רחבים, וכאשר המשקיע יבוא לשים את כספו, הוא יאלץ לבחור רק מספר מנהלים מצומצם יותר, מה שאומר שלבחירה שלו יש משמעויות נרחבות.

 

מסקנות וסיכומים

אחת המסקנות המעשיות החשובות ביותר היא שכאשר באים לבחור מנהל תיקים אלטרנטיבי, אחד הנתונים החשובים ביותר  לבדוק הוא מידת הקורלציה בין תוכנית הניהול האלטרנטיבית לבין מדד המניות המרכזי. לרב, מנהלי תיקים המתמחים בנכס או משפחת חוזים ספציפית, לדוגמא תוכנית המתמחה במטבעות או בחיטה, עלולה לסבול מתנודתיות גבוהה בשילוב עם קורלציה לשוק המניות. לכן במקרה זה, נעדיף לחפש תוכנית ניהול מגוונת בה המנהל משלב חוזים ואופציות ממספר שווקים שונים לגמרי. צירוף של תוכנית ניהול שכזו לתיק המניות הכולל יבטיח כי המשקיע יקבל הגנה יפה בתקופה של ירידות בבורסה בשילוב עם תרומה נאה לתשואה הכוללת בשנים בהן הבורסה תפרח.

לסיכום, תשתדל לא להתרכז רק בתשואה השנתית שהמנהל מפרסם או בסיכון המקסימאלי המתווסף אליהם, אלא גם בנתון של הקורלציה לביצועי השוק. לכן ניהול אלטרנטיבי בחוזים מציע גישת ניהול ייחודית וחכמה הבאה להקטין את הסיכון הכולל בתיק, בייחוד בתקופות של ירידה במניות, תוך כדי העלאה של הסיכוי לרווח בכל טווח השקעה שהוא.

אז איך אתה יכול להוסיף תוכנית ניהול אלטרנטיבית לתיק ההשקעות שלך? חברת מרקט פלייס עובדת מול מספר מנהלי תיקים אלטרנטיביים מובילים (באנגלית קוראים להם CTA) המנהלים תוכניות השקעה בחוזים עתידיים ואופציות על חוזים. התוכניות מגוונות ביותר, ויכולות להתאים למגוון רחב של משקיעים עם כסף פנוי להשקעה החל מ- 20 אלף דולר ועד למיליונים רבים.

בברכת גיוון השקעתי,

שחף פרקש
מנהל השקעות בנגזרות
מרקט פלייס

אתר מומלץ עם רשימת תוכניות ניהול אלטרנטיביות:  rcgmanagedfutures

קריאה נוספת מומלצת:
מאמר באתר אינווסטופדיה (באנגלית)

מקורות:
Jeff Melec, Chartered Alternative Investment Analyst

 

הכתבה מדורגת 4/5
 (10 מדרגים)


  חזור למעלה  חזור למעלה  

| More

אבקש לקבל פרטים לגבי מסחר באמצעותכם
 דואר אלקטרוני *

 שם מלא *

 טלפון *

Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code
 קוד חדש
 אני מסכימ\ה  לתנאים הבאים

למה מרקט פלייס?

פרופיל מרקט פלייס

שותפים עסקיים

מסחר עם מרקט פלייס

תנאי שימוש באתר
כלים למסחר בחוזים

ציטוטי חוזים

כלים למסחר

שאלות ותשובות

טיפים מסחר חוזים

טבלת בטחונות חוזים

טבלת הגדרות חוזים
מידע ולימודים

קורס חוזים וירטואלי

קורס אופציות וירטואלי

טבלאות השוואה נגזרות

מאמרים חוזים אופציות
ציטוטים וגרפים

ציטוטי מדדים

ציטוטי מטבעות

ציטוטי אגרות חוב

ציטוטי סחורות

כל הציטוטים
חשבונות מסחר

מסחר עצמאי

חשבונות מוסדיים

גידור חומרי גלם לחברות

מסחר אוטומטי אלגוריתמי
מערכות פלטפורמות מסחר

בחירה של מערכת ביצוע

השוואה מערכות מסחר

ONYX

CQG

TRANSACT




מרקט פלייס, ברוקר חוזים עתידיים, אופציות מוביל בישראל. מרקט פלייס מספקת שירותי מסחר ללקוחות מוסדיים, פרטיים וגופים הזקוקים לגידור סיכונים בחומרי גלם וכן שירותי מסחר לסחרני נוסטרו, קרנות גידור ומסחר אוטומטי מבוסס אלגוריתמים וניתוח טכני. באמצעות מרקט פלייס ניתן לסחור בכל החוזים העתידיים המרכזיים בעולם ובכלל זה בנפט, זהב, יורו דולר ומטבעות אחרים, תבואה ומדדי מניות בינלאומיים.


המסחר בחוזים עתידיים ואופציות מסוכן ואינו מתאים לכל אדם

פותח ע"י Guru4rent בניית אתרים