מרקט פליס בית השקעות
צור קשר כניסה לחשבון הוסף למועדפים חדש באתר - כלים למסחר פתח חשבון


אודות החברה

חוזים עתידיים

פלטפורמות

עמלות ובטחונות

מידע ולימודים

חשבון מסחר
מידע ולימודים
החוזה הכי הכי
מסחר בכסף
מסחר בתירס
מסחר בזהב
פרופיל חוזה אורז
פרופיל חוזה הקפה
פרופיל חוזה חיטה
פרופיל חוזה פחם
הסתכלות לתוך שנת 2008
פרופיל חוזה בקר

מסחר עם מרקט פלייס
חדש באתר - כלים למסחר
חשבון דמו
פתיחת חשבון מסחר



עמוד הבית מידע ולימודים מאמרים מאמרים בנושא חוזים

השקעה ישירה במדד של אירופה

 

השקעה ישירה במדד של אירופה דרך חוזה ה-"מיני-דקס"
דאו-ג'ונס יורוסטוקס50 (DJ EURO STOXX 50®)

שחף פרקש
מנהל השקעות בנגזרות
מרקט פלייס


מבוא
חוזה הדאו-ג'ונס יורו-סטוקס (DJ EURO STOXX 50®) הוא אחד מחוזי המדד הסחירים ביותר בעולם עם פעילות של מעל 2 מליון חוזים פתוחים (Open Interest) בכל זמן נתון. בתור חוזה שכזה, המרכז חלק נכבד מהמסחר בשעות הבוקר של ישראל, יהיה זה נכון להכיר אותו מעט יותר לעומק.
בנוסף, על חוזה זה ישנה אסטרטגיית מסחר מלהיבה, מתקדמת וייחודית אותה נגלה בלב המאמר.

הקדמה על הבורסה האירופאית
יורקס (Eurex) הינה הבורסה המובילה באירופה למסחר בחוזים עתידיים ואופציות על חוזים. הבורסה עצמה הוקמה ע"י שיתוף פעולה גרמני שוויצרי בין שתי ענקיות מסחר פיננסי בשם Deutsche Burse AG ו- SWX Swiss Exchange. הבורסה מציעה מגוון של חוזים ומפורסמת בייחוד בנזילות הגבוהה ביותר בעולם לחוזי הריבית השונים (fixed income).
המסחר בבורסה כולו אלקטרוני, עובדה המבטיחה שוויון מלא בין הסוחרים ושקיפות מקסימאלית לכל המשתתפים. לטובת הסוחרים המוסדיים הגדולים מפעילה הבורסה פלטפורמת מסחר ייחודית בשם "Eurex Bonds" בה ניתן לבצע עסקאות ענק הקושרות בין שוק המזומן לשוק החוזים בצורה אלקטרונית ישירה (Electronic Communication Network). הבורסה הוקמה בסוף שנת 1996 ועד לסיום המילניום נסחרו בה 379 מליון חוזים.
באפריל של שנת 2000 הושק החוזה על מדד הדאו-ג'ונס יורוסטוקס 50 (Dow Jones STOXX 50®). מאז הוסיפה הבורסה למגוון החוזים הנסחרים בה גם את חוזי הריבית השונים וגם את משפחת חוזי ה- Delta-Neutral Trading Products . עד סוף שנת 2003 מספר החוזים הכולל שנסחרו בה עבר כבר את גבול המיליארד. שנת 2004 סימנה את תחילת פעולתה של יורקס בארה"ב עם פתיחה של בורסה רשומה גם שם, בהמשך הבורסה חתמה הסכם מול חברת ראסל הידועה. בשנת 2005 חותמת יורקס הסכמי שיתוף פעולה מול הבורסה הגדולה ביפן (osaka) והבורסה של סינגפור ומוסיפה לשלל מוצריה גם חוזים על מניה בודדת (SSF) וגם חוזים על תנודתיות (volatility index derivatives).
סוחר המחפש מידע נוסף על הבורסה יכול לגשת לאתר הבית שלה דרך הקישור הבא.

הכרות עם החוזה
חוזה היורוסטוקס50 עוקב באדיקות (מעודכן כל 15 שניות) אחר ביצועי מדד Dow Jones STOXX 50® אשר מופעל ע"י חברת סטוקס (http://www.stoxx.com/). המדד בתורו מאפשר לסוחר להיחשף למדד של 50 המניות המובילות בשוק (Blue Chip) מאזור אירופה (מפינלנד, אוסטריה, בלגיה, צרפת, גרמניה, יון, אירלנד, איטליה, לוקסמבורג, הולנד, פורטוגל וספרד.)
התעשיות המשפיעות על המדד הן בעיקר הבנקים (27%), ביטוח (13%), תשתיות ואנרגיה (20%) ועוד.
מבחינת מדינות, אז המשפיעה ביותר היא צרפת (34%), אחריה גרמניה (23%), ספרד והולנד כל אחת 13%, איטליה (11%) וכיו"ב.
חברות לדוגמא המופיעות במדד הן נוקיה, בנק BNP, בנק BCO, חברת "טלפוניקה", סימנס, SAP, פיליפס, LO'REAL, רנו ועוד.
בסיכום כולל ניתן להניח כי המדד משקף כ-60% מכלל ההון המושקע במדינות אלו.

גודל החוזה הוא 10 יורו לנק' כלומר שאם כרגע החוזה נסחר בשער של 4000 נק' הרי וערכו הכולל הוא 40,000 יורו.
השינוי המינימאלי האפשרי במחיר הוא 1 נק' (10 יורו).
הביטחונות הנדרשים מסוחר עומדים על 3320$.
החוזה נפתח לעד 9 חודשים באופן כזה שבכל פעם יהיו 3 חוזים פתוחים לפי רבעון: מרץ, יוני, ספטמבר ודצמבר.
הפקיעה היא פקיעה כספית וחישוב שער הפקיעה מחושב לפי ממוצע העסקאות בדקה האחרונה למסחר.
שעות המסחר בחוזה הן מ: 07:30 בבוקר שעון גרמניה ועד 22:30 בלילה כאשר חוזה זה שולט במסחר הנערך ע"י סוחרי הבוקר של ישראל (בנוסף לחוזי הדקס והפוטסי).

על חוזה זה נסחרות במקביל גם אופציות בצורה אלקטרונית לחלוטין.
למידע נוסף בנושא המסחר באופציות על חוזה זה יש לגשת דרך הקישור הבא.

השילוב המושלם
עד כאן סקרנו חוזה המאפשר להיחשף במינוף לכלכלה האירופאית, נושא מעניין אבל רחוק מלהלהיב כי חוזים על מדדים בשילוב אופציות כבר ראינו. אבל הנה כעת, באה אפשרות חדשנית ומלהיבה לשילוב המסחר במדד האירופאי עם השקעה הצמודה לתנודתיות (Volatility) המדד.

הכרות עם החוזה על התנודתיות
Dow Jones EURO STOXX 50 Volatility Index - VSTOXX®
תנודתיות היא המידה המכמתת את הסיכון הקיים בשוק. למדידת התנודתיות ניתן להשתמש בשתי גישות שונות. הגישה הראשונה מודדת את התנודתיות ההיסטורית (Historical Volatility) לפי סטיית התקן של מחיר הסגירה היומית מהמחיר הממוצע למשך טווח זמן כלשהו. הגישה השנייה סוברת כי את הסיכון בשוק ניתן לגזור לפי פעולות הסוחרים באופציות (Implied Volatility).
חוזה ה-ויסטוקס (Vstoxx) עובד על פי הגישה השנייה כאשר הוא איננו מודד רק את התנודתיות הנגזרת מהמסחר באופציות "על הכסף" (At The Money) של מדד היורוסטוקס50 אלא את התנודתיות הנגזרת מסדרה שלמה של אופציות לתאריך פקיעה נתון. המודל החישובי של המדד הומצא ע"י שיתוף פעולה מחקרי בין חברת גולדמן זקס (Goldman Sachs) וחברת דויטש בורסה (Deutsche Borse) והוא מסובך להסבר ולהבנה, אבל ניתן לסמוך על חברות מובילות אלו שהמודל שהן פיתחו אכן מבצע את תפקידו. למי שבכל זאת רוצה לראות את החישוב ניתן להתרשם ממנו בכתובת הבאה.
בגדול, החישוב לתנודתיות המדד מתבצע כל דקה ומתבסס על חישובים של 8 תת-מדדים הנגזרים מאופציות לתקופות פקיעה של עד שנתיים.

הגדרות החוזה
כל נקודה במדד שווה 1000 יורו. הפקיעה היא כספית ומתרחשת 30 ימים קלנדאריים לפני תאריך פקיעת האופציות הקרובות על חוזה היורוסטוקס50 (לרב זה יוצא על יום רביעי, השלישי בחודש שלפני פקיעת האופציות). תנועה מינימאלית בחוזה הינה 0.05 נק' (50 יורו). בכל רגע נתון נסחרים חוזים לשלושת החודשים הקרובים ובנוסף נסחרים תמידית חוזים רבעוניים לחודשים פברואר, מאי, אוגוסט ונובמבר. שעות המסחר על חוזה זה הן מ- 07:30 שעון גרמניה ועד 20:30 בערב.
ניתן ללמוד יותר בפרוטרוט על החוזה בקישור הבא.

יתרונות חוזה על תנודתיות
סוחרים מנוסים המכירים את העבודה עם אופציות זיהו בוודאי כי מדד התנודתיות מדמה בעצם קניית אוכף (קניית קול ופוט לאותו סטרייק). אולם בעבודה עם אופציות הסוחר גם משלם עמלה כפולה על קניית שני נכסים שונים (אופציית קול ואופציית פוט) וגם משלם על איבוד ערך הזמן (תטא). בעבודה ישירה מול מדד תנודתיות הסוחר מקבל כלי אפקטיבי יחידי, קל להבנה גם לסוחר המתחיל, כל זאת בעלות כספית אופטימאלית.
לאור יתרונות אלו ונוספים, בורסת "יורקס" הוציאה, עד כה, סדרה של שלושה חוזים על תנודתיות (דקס הגרמני, SMI השוויצרי ויורוסטוקס הכלל-אירופאי). יש לשער כי בעתיד הקרוב נקבל שטף של מוצרים חדשים העוקבים אחר תנודתיות גם מבורסות אחרות.

אסטרטגיית מסחר ייחודית
כעת, משהכרנו את שני החוזים הבה נחקור אפשרות למסחר משולב ביניהן. האסטרטגיה מתאימה למסחר לטווח בינוני-ארוך (מספר ימים ומעלה) ע"פ הגישה הטכנית.
חשוב להבין כי למרות ששני החוזים נסמכים על אותו המדד הרי והתנהגותם שונה לחלוטין והקורלציה ביניהם שואפת לאפס. בכל זאת, סוחר מקצועי הנמצא בפוזיציה (ללא קשר לכיוון) חש את השוק ויכול להגיב עליו ביתר ביטחון.
אם כך, הסוחר לטווח ארוך נכנס לפוזיציה על החוזה הישיר של המדד, בצמוד לרמת מסחר קריטית, בציפייה לתנועה בכיוון כלשהו (לונג או שורט). הסוחר מציב כמובן פק' סטופ ראשונית ויוצא לדרך. בהנחה שהפוזיציה מתנהגת כצפוי הרי והיא מתקרבת לה בנחת לרמת המסחר הקריטית המשמעותית הבאה (במקרה וזו לא רמת שיא היסטורית). במקרה זה הסוחר מגיע אליה מורווח ומלא ביטחון.

במסחר הטכני הקלאסי, כל רמה קריטית (תמיכה או התנגדות) אמורה לשמש כנקודת מאבק בין הקונים למוכרים. המאבק מאופיין בד"כ בתנודתיות מתכנסת, כלומר בהתחלה התנודתיות גבוהה יחסית ואז היא מתכווצת עד להכרעה בו החוזה ממשיך בכיוון כלשהו (כמו בתבנית "משולש").
נחזור לסוחר הנמצא בפוזיציה, ברגע ומחיר החוזה נוגע ברמה הקריטית זה הסימן עבורו למכור את חוזה התנודתיות ולחכות שערכו ירד. במקביל, הסוחר צריך להתחיל ולחפש לעצמו רמת מחירים אליה הוא ירים את פק' הסטופ הנגררת.
כדי להיות יותר מדויק ולהכניס לפרופורציה את ערכי מדד התנודתיות אוסיף כי ערך המקסימום בחוזה זה הושג בשנת 2002 אז הגיעה התנודתיות ל-62.73 יח'. ערך המינימום נקבע בשנת 2005 אז ירד המדד ל-11.60 יח'. ולבסוף, הרמה הממוצעת של המדד, משנת 1999 עד יולי 2006, עומדת על 25.25 יח'.
ניתן לראות גרף של המדד במסמך הבא.

ונחזור לתוצאות הפוזיציה
ישנן 3 אפשרויות לאסטרטגיית מסחר זו:
1) במקרה והרמה הקריטית נשברת מייד ובכיוון הרצוי, מה טוב. יש לצאת מייד מהחוזה על התנודתיות ולהמשיך להחזיק בחוזה על המדד.
2) במקרה והרמה הקריטית אכן משמשת כרמת מאבק והחוזה מחליף כיוון, יש להמתין בסבלנות עד שהמדד יבצע תיקון חזרה לכיוון המקורי, רק אז יש להזיז את הסטופ אל מתחת (במקרה שורט - מעל) לתיקון ולהמתין להמשך המאבק. במקרה קלאסי שכזה, החוזה יתכנס לתבנית והתנודתיות תצנח. ברגע שהתבנית נפרצת, יש לצאת מייד מהפוזיציה על התנודתיות.
במידה והפריצה היא לכיוון הרצוי, כמובן שנמשיך להחזיק בחוזה.
ובמקרה והפריצה היא בכיוון ההפוך זו הזדמנות לצאת ולאתר נק' כניסה אפשרית חדשה.
3) האפשרות האחרונה היא שהחוזה מגיע לרמת הסטופ, כמובן שאז נצא מהחוזה על המדד ובמקביל נצא מייד גם מהחוזה על התנודתיות.

לסיכום
במאמר זה סקרנו את אחד החוזים האירופאים הסחירים ביותר – חוזה על מדד היורוסטוקס50. למדנו שמדד זה הוא השולט במסחר בשעות הבוקר של ישראל. בניגוד לאחיו - הדקס הגרמני (DAX), חוזה היורקס50 קטן יותר ובעל תנודתיות מצומצמת יותר וזו הסיבה לכינויו: "מיני-דקס". בנוסף גילינו שעל שערי מדד זה נסחר גם חוזה ממשפחת חוזי התנודתיות. לסיום הדגמתי אסטרטגיית מסחר מתקדמת המשלבת קור רוח, אמונה טכנית קלאסית ואת שני החוזים דלעיל.

בברכת מסחר של בוקר אירופאי,

שחף פרקש
מנהל השקעות בנגזרות
מרקט פלייס

תגובות
אין תגובות למאמר    להוספת תגובה  /  לקריאת כל התגובות
הכתבה מדורגת 3/5
 (5 מדרגים)


  חזור למעלה  חזור למעלה  

| More

אבקש לקבל פרטים לגבי מסחר באמצעותכם
 דואר אלקטרוני *

 שם מלא *

 טלפון *

Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code
 קוד חדש
 אני מסכימ\ה  לתנאים הבאים

למה מרקט פלייס?

פרופיל מרקט פלייס

שותפים עסקיים

מסחר עם מרקט פלייס

תנאי שימוש באתר
כלים למסחר בחוזים

ציטוטי חוזים

כלים למסחר

שאלות ותשובות

טיפים מסחר חוזים

טבלת בטחונות חוזים

טבלת הגדרות חוזים
מידע ולימודים

קורס חוזים וירטואלי

קורס אופציות וירטואלי

טבלאות השוואה נגזרות

מאמרים חוזים אופציות
ציטוטים וגרפים

ציטוטי מדדים

ציטוטי מטבעות

ציטוטי אגרות חוב

ציטוטי סחורות

כל הציטוטים
חשבונות מסחר

מסחר עצמאי

חשבונות מוסדיים

גידור חומרי גלם לחברות

מסחר אוטומטי אלגוריתמי
מערכות פלטפורמות מסחר

בחירה של מערכת ביצוע

השוואה מערכות מסחר

ONYX

CQG

TRANSACT




מרקט פלייס, ברוקר חוזים עתידיים, אופציות מוביל בישראל. מרקט פלייס מספקת שירותי מסחר ללקוחות מוסדיים, פרטיים וגופים הזקוקים לגידור סיכונים בחומרי גלם וכן שירותי מסחר לסחרני נוסטרו, קרנות גידור ומסחר אוטומטי מבוסס אלגוריתמים וניתוח טכני. באמצעות מרקט פלייס ניתן לסחור בכל החוזים העתידיים המרכזיים בעולם ובכלל זה בנפט, זהב, יורו דולר ומטבעות אחרים, תבואה ומדדי מניות בינלאומיים.


המסחר בחוזים עתידיים ואופציות מסוכן ואינו מתאים לכל אדם

פותח ע"י Guru4rent בניית אתרים