מרקט פליס בית השקעות
צור קשר כניסה לחשבון הוסף למועדפים חדש באתר - כלים למסחר פתח חשבון


אודות החברה

חוזים עתידיים

פלטפורמות

עמלות ובטחונות

מידע ולימודים

חשבון מסחר
מידע ולימודים
החוזה הכי הכי
מסחר בכסף
מסחר בתירס
מסחר בזהב
פרופיל חוזה אורז
פרופיל חוזה הקפה
פרופיל חוזה חיטה
פרופיל חוזה פחם
הסתכלות לתוך שנת 2008
פרופיל חוזה בקר

מסחר עם מרקט פלייס
חדש באתר - כלים למסחר
חשבון דמו
פתיחת חשבון מסחר



עמוד הבית מידע ולימודים מאמרים מאמרים בנושא חוזים

מסחר בתירס

מסחר תירס - הזהב של האלף החדש

תירס מככב בכותרות מדורי הכלכלה בעיקר בזכות היכולת להפיק ממנו דלק ירוק כתחליף לנפט. להלן סקירה כללית על חוזה זה.

 

קישור לדף מרכז על התירס מאתר הבית של משרד החקלאות האמריקאי.

 

מבוא

תירס או בשמו הציורי "הזהב הצהוב" משמש את האדם כבר אלפי שנים למאכל אדם ובהמה, לאנרגיה ואפילו כמטבע עובר לסוחר. הצמח עצמו עמיד ביותר ובעל יכולת לגדול בתנאי אקלים שונים ביותר ולכן לא נתפלא למצוא אותו צומח במקומות רבים בעולם. למשל נמצא אותו גודל במישורים הגדולים של ארה"ב בגובה פני הים ועד לרמות הגבוהות של דרום אמריקה בגובה 3000 מטר. בנוסף, נגלה כי התירס צומח באזורים טרופיים בעלי כמויות משקעים גדולות של 1300 מ"מ בשנה ועד אזורים צחיחים יחסית בעלי 40 מ"מ משקעים בלבד. התירס היווה כדגן העיקרי של האינדיאנים, תושבי אמריקה הצפונית, התיכונה והדרומית, אך ישנן עדויות על קיומו של צמח זה כבר למעלה מ-80,000 שנה. לחובבי הבוטאניקה שבינינו נאמר כי התירס הינו צמח עשבוני חד שנתי, אשר גובהו עשוי להגיע עד לשלושה מטרים. גבעולו זקוף ויציב ועליו צרים וארוכים, תפרחתו נקראת "אשבול" ומכל פרח יחיד בה יגדל גרגר תירס.

 

שימושים עיקריים

השימוש העיקרי, בעולם כולו, לתירס הינו להאבסת בהמות. לשימוש זה משתמשים או בצורתו כירק לפני ההבשלה (אם בעודו ירוק, אם לאחר ייבושו כשחת, ואם כתחמיץ) או בצורת גרגרי התירס המוכרים. שימוש נוסף לתירס, חשוב ביותר בתקופתנו אנו, הינו הפקת אתנול כתחליף "ירוק" לדלק המופק מנפט עליו נפרט בהמשך. ולבסוף מצטרפים גם השימושים המוכרים לנו יותר כגון תירס למאכל (גם קורנפלקס), מרגרינה, אלכוהול לשתיה ושמן תירס. כל השימושים הללו מובילים את שוק התירס להיות הגדול ביותר בארה"ב הן מבחינת ערך דולרי של היבול והן מבחינת שטח הגידול בדונמים ומביאים את שוק התירס העולמי להיות משני רק למסחר העולמי בחיטה.

 

המסחר בתירס

תירס נחשב לאחת משתי הסחורות "האורגינליות" אשר נסחרו בבורסה העולמית מתחילת המסחר בה, ולמעשה המוצר הראשון שנסחר בתקופה המודרנית בשוק קפיטליסטי הקובע את מחיר המוצר על ידי היצע וביקוש (הרבה לפני תחילת המסחר במניות). התירס החל להיסחר באמצע המאה ה-19 בצמוד לחוזי הכותנה בבורסת הסחורות של שיקגו. גודל החוזה המקורי עליו הסכימו הקונים והמוכרים היה אז בגודל 3000 בושל (בושל 1 = כ-36 ליטרים) במקום 5000 בושל בחוזה של היום. כיום החוזה נחשב לאחד הסחירים ביותר במשפחת ה"תבואה" כאשר כמות החוזים שמחליפים ידיים ביום ממוצע בבורסת CBOT עומדת על 150 אלף. חוזי תירס נסחרים גם בבורסות אחרות כמו הבורסה של ברזיל, הבורסה בבודפשט, בורסת דרום קוריאה וביפאן. עדיין, המקום העיקרי והסחיר ביותר הינו בורסת הסחורות של שיקגו שם המסחר מתבצע על בסיס חוזה בגודל 5000 בושל מסוג תירס צהוב בעל גרגרים בגודל "2".

 

הסתכלות פונדמנטאלית על שוק התירס:

היצע

היצור העולמי של תירס בשנת 2002/3 עמד על 603 מליון טון. כמות זו מהווה עלייה של 0.7% מהכמות המיוצרת בשנת 2001/2. הכמות המיוצרת צפויה לעלות בשיעורים דומים גם בשנים הקרובות ולכן ניתן לצפות ליצור עולמי של 615 מליון טון בשנת 2006/7. ארה"ב נחשבת למגדלת הגדולה ביותר אשר יצרה 228 מליון טון תירס בשנת 2002/3, כמות זו מייצגת 40% מסה"כ הייצור העולמי. בתוך ארה"ב המדינות המגדלות את הכמות הגדולה ביותר הינן איווה (18.7% מהכמות המגודלת בארה"ב), אילינוי (17.0%), נברסקה (10.5%) ומיניסוטה (9.9%). האומה הנמצאת במקום השני היא סין עם שליטה על 20% נוספים מהיבול העולמי. אחריהן נמצאת ברזיל עם 7.5% מהיצור והאיחוד האירופאי עם 6.6%. בכל מקרה של אסון אקלימי (בצורת, שיטפון, קרה, הוריקן, צונאמי וכד') באחת המדינות הללו ניתן לצפות להקטנת ההיצע העולמי.

חידושים כמו זנים עמידים יותר, מיכון משוכלל יותר לזריעה ולאיסוף הגידול, מערכת אחסון ותובלה יעילות יותר המשמרות את איכות היבול, כל אלה מאפשרים לבעלי החוות לייצר יבול איכותי רב יותר על פחות ופחות שטח. בכל מקרה של שינוי מהותי באחד מהמשתנים הללו יש לצפות לגידול או קיטון של ההיצע העולמי בהתאם.

 

ביקוש

הביקוש העולמי לתירס עמד בשנת 2002/3 על 630 מליון טון. בשנת 2003/4 הביקוש עלה ל-641 מליון טון. בהנחה שמגמת העלייה הזו תמשיך כך, ניתן לצפות לביקוש של 663 מליון טון בשנת 2005/6. שים לב כי בהשוואה להיצע העולמי, הביקוש גבוה יותר. ניתן להסביר תופעה זו ע"י שימוש בסחורה מהמלאי ואי דיוקים במעקב אחר ההיצע והביקוש של מדינות מסוימות.

המדינה הצורכת הכי הרבה תירס היא ארה"ב. בשנת 2002/3 ארה"ב צרכה 201 מליון טון (32% מסה"כ הביקוש העולמי). המדינה השנייה בביקוש הינה סין עם צריכה של 126 מליון טון (20%) ואחריה ברזיל עם 36.5 מליון (5.8%) ומקסיקו עם 24 מליון טון (3.9%).
הצריכה לתירס בתוך ארה"ב מתחלקת למספר שימושים שונים באופן הבא: כאוכל לבהמות משתמשים ב- 57% מהיבול. ליצור דלק האתנול משתמשים ב- 13%. לסירופ סוכר-תירס ועוד ממתיקים 8%, לקורנפלקס 2%, לאלכוהול גם 2% ולבסוף משתמשים גם ב-0.3% מהיבול ליצור זרעים לשתילה חוזרת.
העלייה החדה במחירי הנפט גרמה לעלייה בביקוש לתירס המשמש כמרכיב העיקרי ליצור האתנול.

מבחינה כלכלית טהורה השימוש באתנול כתוסף לדלק רגיל כדאי כל עוד מחיר חבית נפט גבוה מ-45$.
ליתרון הכלכלי מתווספים היתרונות הסביבתיים הקשורים לשימוש באתנול עליהם נרחיב בהמשך.

 

ניתוח טכני של החוזה:

החוזה הקרוב לחודשיוני 2006 נסחר כעת (26/5/06) במחיר של 2.52$ ו-4/8 הסנט לכל בושל תירס. בהסתכלות ארוכת טווח ניתן להבחין בגבולות המסחר ההיסטוריים של סחורה זו. לשיא המחירים התירס הגיע בחודש מאי 1996 אז נקנה חוזה במחיר של 5.13$ לבושל. ממחיר השיא החוזה ירד בהדרגתיות עד לקביעת שערו הנמוך בחודש אוגוסט של שנת 2000 במחיר 1.74$ לבושל.
הסתכלות לטווח בינוני המקיפה את השנתיים האחרונות מגלה לנו כי החוזה קבע את שיאו בשער של 3.35$ בחודש אפריל 2004 ואז נפל לרמת תמיכה במחיר 1.95$ לבושל. שיא חשוב נוסף החוזה קובע באמצע יולי 2005, אז מגיע מחירו ל-2.63$ אך שב ומתדרדר במהירות לקביעת שער נמוך באזור 1.85$ לבושל בחודש נובמבר 2005.
אולם, מאז נובמבר 2005 החוזה עולה בהדרגתיות עד למחירו הנוכחי. שער נוכחי זה נמצא מעל לרמת הממוצע נע 50 יום של החוזה הנמצאת בשער של 2.16$ לבושל. כל עוד שער החוזה נמצא מעל לרמת ממוצע זו ההסתכלות עליו, לטווח הבינוני-קצר של מס' שבועות הינה שוורית. כלי נוסף המאותת איתות שוורי הוא קו המגמה העולה המשורטט על נק' השפל של נוב' 2005 וינואר 2006. המחיר הנוכחי נמצא מעל לקו זה ולכן נמשיך לצפות לעליה בחוזה. מבחינת רמות תמיכה והתנגדות קריטיות לטווח הקצר מציין שחף פרקש מחברת מרקט פלייס את רמת התמיכה של 2.18$ לבושל ורמת ההתנגדות ב-2.27$ לבושל.

 

נתונים והגדרות

החוזה נסחר ב-CBOT וסימולו בבורסה "C"

גודל החוזה 5,000 בושל (1 בושל = 36.36 ליטר)
תזוזה מינימאלית: שתי שמיניות הסנט (רבע סנט) לבושל או 12.5$ לחוזה
חודשי החוזה – דצמבר, מרץ, מאי, יולי וספטמבר.
שעות מסחר ידני (שעון ישראל) – 17:30 עד 21:15 ימי שני עד שישי.

שעות מסחר אלקטרוני (שעון ישראל) – 02:30 עד 14:00 ימי שני עד שישי.

מידע נוסף נמצא באתר הבורסה: http://www.cbot.com/

על חוזה זה נסחרות במקביל גם אופציות קול ופוט המאפשרות ביצוע של אסטרטגיות מסחר מורכבות הן לספקולציה והן לגידור.

*** יש לציין כי חוזה זה נחשב קטן יחסית לחוזים אחרים ובעל תנודתיות קטנה ועל כן הוא אופטימאלי לסוחרים מתחילים אשר אינם מעוניינים להיחשף לשוק בסכומים גבוהים.

 

בברכת בים בם תירס חם,

 

שחף פרקש
מנהל השקעות בנגזרות
מרקט פלייס

 

חוזה תירס ממונף ולכן מסחר תירס כרוך בסיכון

תגובות
אין תגובות למאמר    להוספת תגובה  /  לקריאת כל התגובות
הכתבה מדורגת 3.3/5
 (6 מדרגים)


  חזור למעלה  חזור למעלה  

| More

אבקש לקבל פרטים לגבי מסחר באמצעותכם
 דואר אלקטרוני *

 שם מלא *

 טלפון *

Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code
 קוד חדש
 אני מסכימ\ה  לתנאים הבאים

למה מרקט פלייס?

פרופיל מרקט פלייס

שותפים עסקיים

מסחר עם מרקט פלייס

תנאי שימוש באתר
כלים למסחר בחוזים

ציטוטי חוזים

כלים למסחר

שאלות ותשובות

טיפים מסחר חוזים

טבלת בטחונות חוזים

טבלת הגדרות חוזים
מידע ולימודים

קורס חוזים וירטואלי

קורס אופציות וירטואלי

טבלאות השוואה נגזרות

מאמרים חוזים אופציות
ציטוטים וגרפים

ציטוטי מדדים

ציטוטי מטבעות

ציטוטי אגרות חוב

ציטוטי סחורות

כל הציטוטים
חשבונות מסחר

מסחר עצמאי

חשבונות מוסדיים

גידור חומרי גלם לחברות

מסחר אוטומטי אלגוריתמי
מערכות פלטפורמות מסחר

בחירה של מערכת ביצוע

השוואה מערכות מסחר

ONYX

CQG

TRANSACT




מרקט פלייס, ברוקר חוזים עתידיים, אופציות מוביל בישראל. מרקט פלייס מספקת שירותי מסחר ללקוחות מוסדיים, פרטיים וגופים הזקוקים לגידור סיכונים בחומרי גלם וכן שירותי מסחר לסחרני נוסטרו, קרנות גידור ומסחר אוטומטי מבוסס אלגוריתמים וניתוח טכני. באמצעות מרקט פלייס ניתן לסחור בכל החוזים העתידיים המרכזיים בעולם ובכלל זה בנפט, זהב, יורו דולר ומטבעות אחרים, תבואה ומדדי מניות בינלאומיים.


המסחר בחוזים עתידיים ואופציות מסוכן ואינו מתאים לכל אדם

פותח ע"י Guru4rent בניית אתרים