מרקט פליס בית השקעות
צור קשר כניסה לחשבון הוסף למועדפים חדש באתר - כלים למסחר פתח חשבון


אודות החברה

חוזים עתידיים

פלטפורמות

עמלות ובטחונות

מידע ולימודים

חשבון מסחר
מידע ולימודים
החוזה הכי הכי
מסחר בכסף
מסחר בתירס
מסחר בזהב
פרופיל חוזה אורז
פרופיל חוזה הקפה
פרופיל חוזה חיטה
פרופיל חוזה פחם
הסתכלות לתוך שנת 2008
פרופיל חוזה בקר

מסחר עם מרקט פלייס
חדש באתר - כלים למסחר
חשבון דמו
פתיחת חשבון מסחר



עמוד הבית מידע ולימודים מאמרים מאמרים בנושא חוזים

השקעה ישירה במי גבינה

מי גבינה (whey)
שחף פרקש
מרקט פלייס

 

לא בכל יום יוצא ללמוד מילה חדשה באנגלית, אבל הנה, בורסת הסחורות של שיקגו, ה-CME, הודיעה לאחרונה כי היא פותחת למסחר חוזה חדש על הסחורה הנקראת "מי גבינה".

 

מבוא
מי גבינה (Whey) הוא הכינוי הניתן לשאריות הנוזליות המתקבלות לאחר שהחלב החמיץ ונדחס, או בתיאור מעשי: מוצר לוואי (bi-product) של תהליך יצור גבינה. מכל 10 יח' של חלב מלא ניתן לייצר יחידה אחת של גבינה ו– 9 יחידות של מי– גבינה. מי גבינה מכילים יותר מ-93% מים והשאר הם פרוטאין, מינראלים, ויטמינים, קלציום ולקטוזה (lactose) שזהו סוג של סוכר עדין המעניק לחלב את טעמו המתקתק.
כתלות בגבינה אשר יוצרה, מתקבלים שני סוגים של מי גבינה נוזליים: מתוקים וחומציים. מי גבינה חומציים מתקבלים מייצור גבינת קוטג' וריקוטה. לעומתם, מי גבינה מתוקים מתקבלים מייצור גבינת צ'דר, שוויצרית, מוצארלה וכד'.
המוצר התעשייתי של מי הגבינה נקרא "מי גבינה יבשים" (dry whey) וזאת כמובן עקב התהליך של הוצאת המים וייבוש החומר כהכנתו לשימור והובלה.
הנה הקישור לדף המוצר בבורסה:
http://www.cme.com/trading/prd/ag/drywhey_FO.html

 

שימושים
תעשיות מזון רבות משתמשות במוצר זה לצורך יצור מאכלים הנחשבים מתקדמים מבחינה תזונתית. תהליכי היצור המגוונים של תעשיית המזון המודרנית מאפשרים לייצר מוצרים שונים על בסיס מי-גבינה כגון "מי גבינה מופחתי לקטוז", "מי גבינה מופחתי מינראליים" ומי גבינה עם ריכוזים שונים של פרוטאינים (WPC). לכל אחד ממוצרים אלו ישנו יעוד ספציפי בתוך תעשיית המזון. למשל מי גבינה משמשים כתוספים למאכלים כמו גלידות, יוגורטים, קרקרים, חטיפים, לחמים, פסטות. אבל עיקר הפרסום מגיע למוצר זה מכיוון תעשיית תוספי המזון לספורטאים לצורך בניית מסת שריר והגברת יכולת המאמץ במצבי קיצון פיזיים.
לאחרונה התפרסמו גם מחקרים מדעיים המצביעים על תכונות בריאותיות של המוצר לריפוי והקלה של איידס (HIV), סרטן, יתר לחץ דם ואוֹסְטֵאוֹפּוֹרוֹזִיס (osteoporosis).
כאוכל לבהמות, מי גבינה משמשים כתחליף חלב לעגלים וכתוסף מזון לבהמות בוגרות.

מי גבינה כתוסף לספורטאים
אבקות חלבון מבוססות מי גבינה עוזרות בבניית מסת שריר ופיתוח כוח, שיפור היכולת להתאושש מאימונים קשים, מניעת קטבוליזם (פירוק השריר), מניעת פירוק שריר בזמן דיאטה להורדה במשקל, שיפור היכולת הגופנית לספורטאי סיבולת. אדם העוסק בפעילות גופנית זקוק לפחות ל-2 גרם חלבון ביום לכל קילו בגופו (מתאמנים רציניים מגיעים עד ל-4 גרם). כלומר, אדם אשר שוקל 80 ק"ג, צריך לצרוך 80 כפול 2 גרם חלבון = 160 גרם חלבון ביום. לכמות כזאת של חלבון קשה מאוד להגיע בתזונה רגילה והופך להיות פשוט בלתי אפשרי מבלי להכניס לגוף כמות גדולה מאוד של שומנים.

 

היצע עולמי
מאחר ומי גבינה הם מוצר לוואי של תהליך ייצור הגבינה, כמות הייצור תלויה בעיקר ביצרני הגבינה. אולם, תהליכי העיבוד של מי הגבינה התפתחו במקביל אבל בצורה בלתי תלויה לייצור הגבינה, וגרמו לכך שהיעילות בייצור מוצר זה עלתה פלאים, ועתה לא רק שהכמות המיוצרת מכל ליטר חלב עלתה אלא שגם האיכות והעקביות ביצור התפתחה.
בעבר, מי גבינה נחשבו לחצי-פסולת והמוצר נמכר ליצרני מזון אחרים בסנטים בודדים בלבד. אבל מאז זרמו הרבה מי גבינה במיסיסיפי והמוצר נמכר כעת למפעלי מזון בעלי יכולות ייצור מתקדמות ביותר. בשנת 1997, המחיר הממוצע של פאונד אבקת מי גבינה לצריכת אדם בשוק האמריקאי היה בין 15 ל-25 סנט, תלוי באיכות ובמרכיבים, והמחיר לאבקת מי גבינה לשימוש בע"ח נע בין 8 ל-18 סנט.
ארה"ב נחשבת למובילה ביצור ויצוא מי גבינה והיא שולטת על יותר משליש מכל הסחורה המיוצרת בעולם.
היצוא של ארה"ב בשנת 2004 הסתכם ב- 161 אלף טון, כמות זו גדולה ב-63% מהכמות שיוצאה בשנת 1998, וגדולה ב-112% מהכמות שיוצאה בשנת 1994. מאז, כמויות היצוא רק גדלות והאטה בדרישה לא ניראת באופק.
בשנת 2005 יוצרו בארה"ב לבדה מעל 150 אלף טון של מי גבינה לשימוש אדם ועוד 40 אלף טון של מי גבינה לבהמות. בשנת 2006 הכמות עלתה עוד וארה"ב ייצרה כבר 190 אלף טון לשימוש אנושי ועוד 35 אלף טון כאוכל לבהמות.
כאמור, מי גבינה הפכו למוצר מבוקש ביותר בכל העולם והיצוא שלו מארה"ב שובר שיאים בשקט ובצנעה. למעשה, יצוא מי הגבינה מארה"ב בטונות, עבר לראשונה כבר בשנת 1996 את יצוא הגבינות. המסחר במוצר זה מתבצע בעיקר על צורתו היבשה והאבקתית. בצורה זו קל מאד לארוז ולהעביר את הסחורה והיא נשארת יציבה מבחינה כימית.


ביקוש עולמי
מבחינת צריכה, השוק האסייתי נחשב לגדול ביותר. כלל היבוא בשנת 2004 הגיע מעל 90 אלף טון שהם כ- 50% מכלל הצריכה העולמית לשנה זו. מתוך שוק זה, סין דורשת 54 אלף טון שלך מי גבינה, והאולימפיאדה הקרבה צפויה להעלות את המודעות עוד יותר.
גם יפן נחשבת לצרכנית גדולה ביותר והיא הוציאה מעל 18 מליון דולר אשר היוו 19% מכלל הייצוא של ארה"ב.
בנוסף, היצוא של מי גבינה לדרום קוריאה גדל באופן משמעותי ומדינה זו השקיעה כ-10 מליון $ לרכישת המוצר בשנת 1997.
מדינות נוספות כמו פיליפינים, סינגפור, תאילנד, ויאטנם (המכונות: ASEAN) מגבירות אף הן את הדרישה למוצר ומחפשות מדינות נוספות לרכוש מהן בנוסף לארה"ב.

גם קנדה ומקסיקו נחשבות לשווקים מתפתחים בדרישה למי גבינה ואנליסטים רבים צופים כי הדרישה משתי מדינות אלה תשתווה לזו של מדינות המזרח. בשנת 1996 למשל, קנדה צרכה 30 אלף טון ומקסיקו צרכה כ- 15 אלף טון כאשר עיקר היבוא מגיע מארה"ב.
דרום אמריקה הופכת גם היא לצרכנית מאסיבית של המוצר. משנת 1992 ועד שנת 1996 עלתה הדרישה שם ב-137% ונכון לשנת 1997, ארצות היבשת הדרומית רכשו מוצר זה מארה"ב במעל ל-6 מליון $. בתוך דרום אמריקה ברזיל מובילה בדרישה, וקולומביה, פרו וונצואלה משתרכות אחריה.

 

השקעה ישירה מהי
בהשקעה ישירה המשקיע שם את כספו בצמוד למחירי הסחורה הנבחרת. אין צורך לקנות מניות של חברה המחזיקה מלאי מהסחורה המבוקשת אלא ניתן להשקיע במלאי בלבד. השקעה ישירה חוסכת את עלויות התיווך הנוצרות מהשקעה עקיפה דרך חברה. עלויות התיווך הן למשל שכר מנהלי החברה, הוצאות פחת, בונוסים לעובדים, הוצאות רכב ועוד ועוד. דרך מסחר בחוזים עתידיים יכול הסוחר לקשור את השקעתו ישירות למחירי סחורה מסוימת במינימום הוצאות ובמקסימום יעילות לכסף.

 

יתרונות למסחר בורסאי כלל עולמי:
הדרישה הגוברת למי-גבינה עולה, פעמים רבות, על יכולת היצור, עובדה שמובילה לתנודתיות רבה במחירי סחורה זו. חוזה עתידי על נכס זה יאפשר לעוסקים בענף הגנה בפני שינויים במחיר, יכולות גידור ומערכת עולמית מרכזית לגילוי מחירים גורף בין כל העוסקים בענף.
יצרנים וצרכנים גדולים של מי-גבינה נתקלים מדי יום באתגרים הכרוכים בייצור ושיווק תוצרתם. בנוסף לכך, גופים אלו נאלצים לפעול בתנאי אי-וודאות קיצוניים אותם יוצרים השינויים התכופים במחירים. החוזה העתידי על נכס בסיס זה ובעיקר האופציות על החוזה העתידי יאפשרו לגופים הגדולים לגדר ביעילות את סיכוניהם. כידוע, גידור ע"י אופציות מאפשר מצד אחד לקבוע מראש את ההפסד המקסימאלי ומצד שני להשאיר את הדלת פתוחה לטובת רווחים גדולים. שוק שכזה מושך גם סוחרים ספקולנטים המוכנים לקחת על עצמם את הסיכון ולנהל אותו בצורה מקצועית וזאת לטובת האפשרות לרווח.
תנודתיות במחיר – מחירי הסחורה משתנים תדירות בהתאמה למשתנים רבים כגון עונתיות בענף, מזג-אויר, שינוי בטעם הצרכן ובעקבות מחקרי בריאות שונים.
הזדמנות למסחר במרווחים – החוזה יסחר למספר חודשי פקיעה שונים בצירוף עם אופציות עם מחירי מימוש שונים, מגוון הכלים יאפשר מסחר על השינוי במרווחים שביניהם.
גידול ניכר בנזילות – השימוש בעושי שוק בצירוף עם חשיפה עולמית למוצר יגרמו לכך שלשוק יכנסו שחקנים חדשים רבים אשר יביאו עמם נפח מסחר גבוה ונזילות.
אפשרות נוספת לפיזור – שוק ייחודי שכזה אינו מצוי בקורלציה עם שווקים אחרים ולכן מנהלי תיקים רבים ישקלו להכניס סחורה זו לתיק ההשקעות שלהם על מנת לקבל פיזור טוב יותר.
שקיפות מחירים – פלטפורמת מסחר אלקטרונית, הגלויה לכל הסוחרים בעולם, יוצרת מצב בו כל המשתתפים מקבלים בזמן אמת את ציטוטי המחיר ולבצע בהתאם את עסקאותיהם גם בעולם הפיזי.


נתוני החוזה העתידי על מי-גבינה
החוזה נפתח למסחר בתאריך 19 מרץ 2007
החוזה יסחר בבורסת הסחורות של שיקגוCME- Chicago Mercantile Exchange
המסחר האלקטרוני מתבצע על פלטפורמת הגלובקס (Globex)
גודל החוזה: 44,000 פאונד(Nonhygroscopic).
ציטוט המחיר: דולרים וסנטים אמריקאיים לפאונד.
גודל תנועה מינימאלית: 11$ 
פקיעת החוזה הינה כספית ונקבעת לפי מדד מחיר מי-הגבינה של משרד החקלאות האמריקני (USDA).
שעות המסחר (שעון שיקגו): מסחר אלקטרוני מ- 09:40 בבוקר ועד 13:10 אחה"צ.
החוזה נפתח לאורך כל אחד מחודשי השנה.
הביטחונות הנדרשים מסוחר: 1620$.
על חוזה זה יסחרו במקביל גם אופציות קול ופוט המאפשרות ביצוע של אסטרטגיות מסחר מורכבות הן לספקולציה והן לגידור.

 

הסתכלות טכנית על מחירי מי-גבינה
הסקירה הטכנית מתבססת על נתוני מחיר של מי גבינה בעלי ריכוז גבוה של פרוטאין (WPC) לשימוש אנושי כפי שמתפרסמים ע"י אוניברסיטת ויסקונסין. ניתן להתרשם מהמחירים בקישור הבא: http://future.aae.wisc.edu/data/monthly_values/by_area/19
ניתן לראות שבשנת 2000 הגיע מחיר הסחורה לשפל של 40 סנט לפאונד (ליברה או כחצי קילוגרם). זהו מחיר שפל היסטורי מאז שנת 1991 ורבים מהעוסקים בענף מתייחסים אליו כיום כמחיר המינימום המאפשר רווח להמשך העיבוד. במהלך שנת 2001 העפיל מחיר הסחורה לשיא של 88 סנט לפאונד אבל במחיר זה גבר זרם המוכרים והמחיר ירד חזרה לאזור 50 סנט לפאונד. במהלך השנים 2002 עד 2005 עלה מחיר הנכס בהתמדה וקבע שיא חדש בחודש יולי 2005 במחיר של 91 סנט. מאז ובמהלך כל שנת 2006 דשדש המחיר בין 70 ל- 80 סנט אבל בתחילת שנת 2007 זינק המחיר ונקבע במחיר של 99 סנט לפאונד.
בהסתכלות ארוכת טווח ניתן לראות כי מחיר הסחורה מצוי במגמת עליה ופרץ לאחרונה רמת התנגדות קריטית. ניתן לצפות כי רמת ההתנגדות תיבדק השנה כרמת תמיכה אפשרית אבל חשוב גם להיערך לאפשרות של המשך העליות. בנוסף, יש לשים לב כי העבר מלמד שברגע ורמת שיא נפרצה קשה מאד לנחש את רמת השיא החדשה שתקבע.


אפשרויות מסחר
יש לשים לב כי המסחר בחוזה זה עלול לסבול מנפח מסחר בינוני-נמוך (כמו שאר החוזים ממשפחת החלב) והסוחרים העיקריים בנכס יהיו מגדרים ועושי שוק. תנאי שוק כאלו מספקים אפשרויות מסחר רבות אבל הופכים את המסחר למתאים לסוחרים מנוסים בלבד.
שוק מי הגבינה הינו שוק חדש יחסית והביקוש, מבחינה פנדומנטאלית אמור לעלות עוד, לכן הנחת היסוד למסחר תהיה כי המגמה השלטת הינה עליה. בשוק עם סחירות כזו, עלויות הכניסה והיציאה מחוזה יהיו יקרות יחסית, כלומר שהמרווח בין הקונים למוכרים גדול, ולכן צורת המסחר העדיפה במקרה זה תהיה עם אופציות לפקיעה. גם התנודתיות הגבוהה של הנכס תומכת בגישה זו. סוחר מיומן יכול לחפש ולמכור, באופן עקבי, אופציות פוט רחוקות מהכסף ולהמשיך עמם עד לפקיעה (הכספית). ניתן להתחיל את הפוזיציה עם אופציות "ערומות" ובמקרה הצורך (כאשר רמה קריטית נשברת מטה) ניתן לקנות אופציות עם מחיר מימוש נמוך יותר ולהיסגר בתוך מרווח יורד בפוטים.


מי-גבינה בישראל
כבר בשנת 2001 הקימה תנובה, בשיתוף עם חברת FSG מניו-זילנד וחברת PENHOLD מקנדה, מפעל מי גבינה מהגדולים בעולם, באלון תבור. ההשקעה המשותפת במפעל עמדה על 35 מליון דולר כאשר כ-70% מהיקף הייצור (שיסתכם בשנה בכ-10,000 טון) מיועדים לייצוא. סך כל המכירות עומד על כ- 10 מיליון דולר בשנה.
יש לשים לב כי המפעל קולט למעלה מ-200 אלף ממ"ק מי גבינה לשנה, והמים שנפלטים בתהליכי היצור במפעל, משמשים להשקיית שדות קיבוצי עמק יזרעאל וליערות הקרן הקיימת.
החברה הניו-זילנדית, ששותפה בפרויקט נחשבת למובילה בעולם בתחום הטכנולוגיה והשיווק של מוצרי מי גבינה. החברה היא חברה בת של חברת הענק "קיווי", אחת מחברות החלב המובילות בעולם בעלת מחזור כספי של כ - 2 מיליארד דולר.
לאחרונה גם התבשרנו כי חברת רמדיה הכניסה לשוק החרדי את תחליף חלב האם הראשון בהיסטוריה שבו יש יחס של 60/40 בין קזאין לחלבון - יחס הקרוב יותר למה שמצוי בחלב אם. עד היום היו תחליפי החלב בשוק החרדי, שיוצרו על-ידי מטרנה, בעלי יחס של - 80/20 הדומה יותר לזה שבחלב פרה. זאת בגלל חוסר יכולת לייצר מי גבינה – מרכיב שמאפשר להגיע ליחס זה - בהכשר מהודר, כלומר על בסיס חלב ישראל (חלב בכשרות מהודרת, הדורשת נוכחות יהודי בעת החליבה).

 

בעידן של מסחר עולמי בחוזים עתידיים גם אתה יכול להיות גַּבָּן (יצרן גבינה) ולסחור על הפסולת שלך !

 

בהצלחה ובתיאבון,


 

שחף פרקש
אנליסט ומנהל גידור סיכונים
מרקט פלייס

תגובות
אין תגובות למאמר    להוספת תגובה  /  לקריאת כל התגובות
הכתבה מדורגת 3/5
 (5 מדרגים)


  חזור למעלה  חזור למעלה  

| More

אבקש לקבל פרטים לגבי מסחר באמצעותכם
 דואר אלקטרוני *

 שם מלא *

 טלפון *

Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code
 קוד חדש
 אני מסכימ\ה  לתנאים הבאים

למה מרקט פלייס?

פרופיל מרקט פלייס

שותפים עסקיים

מסחר עם מרקט פלייס

תנאי שימוש באתר
כלים למסחר בחוזים

ציטוטי חוזים

כלים למסחר

שאלות ותשובות

טיפים מסחר חוזים

טבלת בטחונות חוזים

טבלת הגדרות חוזים
מידע ולימודים

קורס חוזים וירטואלי

קורס אופציות וירטואלי

טבלאות השוואה נגזרות

מאמרים חוזים אופציות
ציטוטים וגרפים

ציטוטי מדדים

ציטוטי מטבעות

ציטוטי אגרות חוב

ציטוטי סחורות

כל הציטוטים
חשבונות מסחר

מסחר עצמאי

חשבונות מוסדיים

גידור חומרי גלם לחברות

מסחר אוטומטי אלגוריתמי
מערכות פלטפורמות מסחר

בחירה של מערכת ביצוע

השוואה מערכות מסחר

ONYX

CQG

TRANSACT




מרקט פלייס, ברוקר חוזים עתידיים, אופציות מוביל בישראל. מרקט פלייס מספקת שירותי מסחר ללקוחות מוסדיים, פרטיים וגופים הזקוקים לגידור סיכונים בחומרי גלם וכן שירותי מסחר לסחרני נוסטרו, קרנות גידור ומסחר אוטומטי מבוסס אלגוריתמים וניתוח טכני. באמצעות מרקט פלייס ניתן לסחור בכל החוזים העתידיים המרכזיים בעולם ובכלל זה בנפט, זהב, יורו דולר ומטבעות אחרים, תבואה ומדדי מניות בינלאומיים.


המסחר בחוזים עתידיים ואופציות מסוכן ואינו מתאים לכל אדם

פותח ע"י Guru4rent בניית אתרים