מזג אויר
התגובה הראשונה של אדם השומע על האפשרות להשקיע במזג האוויר היא הפתעה וחוסר אמון, בעצם כמו להשקיע בקזינו,שחור או אדום, אבל אם חושבים על כך יותר לעומק מתגלה עולם שלם של ניהול סיכונים ברמה הגבוהה ביותר...
תאור הצורך
עד לאחרונה, רק כלים פיננסים ספורים הציעו את היכולת להגן מול סיכונים הנובעים ממזג אויר. חברות רבות מחזיקות ביטוח נגד שיטפונות או הוריקנים, אבל חסרות את הכלים לניהול הסיכון השוטף שבמזג אויר המשתנה.
מזג האוויר עדיין משפיע רבות על אורח החיים ועל ההחלטות של התושבים ולכן ההשפעה הכלכלית על חברות היא עצומה. הערכות מקצועיות מדברות על מעל 20% מהכלכלה האמריקנית אשר מושפע ישירות ממזג אויר. למעשה, ההכנסות והרווחיות של כל ענף כלכלי מושפע ממזג האוויר – חקלאות, אנרגיה, בידור, בנייה, תיירות ועוד. הסיכון אליו נחשפים עסקים בעקבות מזג אויר הם ייחודיים. הייחוד בא לידי ביטוי גם בנטייה ליחס למזג האוויר השפעות על כמות ונצילות התעשייה יותר מאשר על מחיר התוצרת. לדוגמא, חורף חם מקטין את הביקושים לאנרגיה וגורם לחברות נפט, דלק וגז טבעי לקשיים בתזרים. דוגמא נוספת, סופה אחת עלולה לגרום לנזקים גדולים לחקלאות ע"י השמדת היבול.
מהם חוזי מזג אויר וכיצד סוחרים בהם?
עד לאחרונה חברות הביטוח בלבד סיפקו את ההגנה מפני שינויים דרסטיים במזג אוויר. כיסוין היה מפני אסונות טבע בלבד ולא מפני ירידות לא צפויות בביקוש שחברות חוו בעקבות שינויים לא צפויים בטמפרטורה.
החוזים הנסחרים דרך בורסת CME הינם אינדקסים על בסיס טמפ' ממוצעת הנמדדת בתחנות מיוחדות הנמצאות במספר ערים מרכזיות בעולם. החוזה מכמת את מזג האוויר למונחים של טמפ' מעל או מתחת לטמפ' עונתית ממוצעת ומצמיד להפרש מהממוצע סכום דולרי לכל מעלת צלסיוס. באמצעות כימות למדד ניתן לסחור על הטמפ' כמו שסוחרים על נכסי בסיס אחרים כגון מדדי מניות, שערי מטבעות, ריביות וסחורות אחרות.
ההבדל העיקרי בין ביטוח מפני נזקי מזג האוויר לחוזי מזג אוויר
כעקרון , חוזי מזג אוויר מכסה אירועים שסבירות התרחשותם גבוה וסיכונם נמוך – לדוגמא חריגה קלה של הטמפרטורה מהתחזיות תהווה פגיעה ברווחיות החברה עקב ביקוש יורד. ובביטוח המקרה הוא שונה- סבירות המקרה נמוכה אך לכשתתרחש, הנזק שייגרם יהיה גדול ביותר (הגנה מפני אסונות) ומחיר התוצר של החברה יקרוס.
מבנה החוזים החוזים על טמפ' ממוצעת בערים השונות של ארה"ב נחלקים לשתי עונות:
חוזי החורף נמדדים לפי "ימים הדורשים חימום" (Heating Degree Day-HDD), בימים אלו נדרשת אנרגיה בכדי לבצע חימום.
חוזי הקיץ נמדדים לפי "ימים הדורשים קירור" ( , (CDD- Cooling Degree Dayבימים אלו נדרשת אנרגיה לקירור חלל המבנים. שני סוגי החוזים מחושבים בהתאם לכמה מעלות הטמפרטורה הממוצעת של היום שונה מקו הבסיס של °65 פרנהייט (°18.33 צלסיוס)- חישוב הממוצע היומי מחושב על פי הבדלי הטמפרטורה הקיצוניים בתוך היממה.
הבנת הסתכלות על המדד
ערך ה-HDD משווה את מספר המעלות אשר נמוך מ- °65 פרנהייט (נק' האפס שלנו- מה שמעל יהיה CDD ומה שמתחת יהיה HDD). לדוגמא יום בו הטמפרטורה הממוצעת היא 40° פרנהייט יציג ערך HDD של 25 (65-40) . אם הטמפרטורה הייתה מעל 65° פרנהייט ערך ה-HDD יהיה אפס. מכיוון שעל פי התיאוריה- בטמפרטורה כזאת אין צורך בחימום הבית. ניקח דוגמא הופכית אם הטמפרטורה הממוצעת ביום מסוים היא 83° פרנהייט ערך ה- CDD יהיה 18 (83-65).
בעזרת למידת שיטת החישוב של ערך ה-HDD או CDD אפשר לבצע זאת לכל תחזית מזג אוויר שמופיעה ויש על אזור זה מסחר בחוזים.
מי סוחר בחוזי מזג אוויר?
חברות אנרגיה הן עיקר המשתמשות בכלי פיננסי זה במטרה להגן על תזרים המזומנים שלהם ולהקנות פתרון לבעיה של ביקוש נמוך בצריכת האנרגיה של הלקוחות. בכל אופן בשנים האחרונות נכנסים יותר ויותר חברות למסחר זה- תיירות,נסיעות, חקלאות מסעדות ומגדרים אשר רוצים לבזר את תיק ההשקעות שלהם.
לסיכום
כפי שדנו לאורך מאמר זה ישנן דוגמאות רבות של נגזרות מזג אוויר שקיימות בשוק ונועדו לספק את צורכי הגידור של כל ענף, אין זה אומר שמסחר זה מותאם רק לאותם מגדרים.
היתרונות במוצרים פיננסיים אלה גורמים להם להיות פופולאריים יותר וסחירים יותר משנה לשנה.
|