חוזה עתידי על מזג האויר שחף פרקש מרקט פלייס
"לו הייתי יכול הייתי מהמר כי מחר תזרח השמש..."
התגובה הראשונה של אדם השומע על האפשרות להשקיע במזג האויר היא הפתעה וחוסר אמון. אבל ככל שחושבים על כך יותר לעומק מתגלה עולם שלם של ניהול סיכונים ברמה הגבוהה ביותר.
במאמר הבא אציג כלי פיננסי מתקדם המאפשר לתאגיד לנהל את הסיכון הנובע מהשפעות מזג האויר על הכנסותיו. המאמר יסקור את הגורמים אשר הניעו את בורסת CME לכלול את חוזי מזג האויר כחלק משלל החוזים אותם היא מציעה. בגוף המאמר משובצים קישורים רבים המפנים את הקורא המתעניין למקורות מידע נוספים.
תאור הצורך
עד לאחרונה, רק כלים פיננסים ספורים הציעו את היכולת להגן מול סיכונים הנובעים ממזג אויר וגם אז הביטוח היה רק כנגד אסונות כמו שיטפונות או הוריקנים (High Risk – Low Probability). חברות רבות הרגישו כי הן חסרות את הכלים לניהול הסיכון השוטף שנוצר עקב מזג האויר המשתנה.
אפילו בחברה מודרנית וטכנולוגית כמו שלנו, מזג האויר עדיין משפיע רבות על אורח החיים ועל ההחלטות של התושבים ולכן ההשפעה הכלכלית על התאגידים היא עצומה. הערכות מקצועיות מדברות על מעל ל- 30% מהכלכלה האמריקנית אשר מושפעת ישירות ממזג אויר. בעצם, ההכנסות והריווחיות של כל ענף כלכלי מרכזי מושפע ממזג האויר – חקלאות, אנרגיה, בידור, בנייה, תיירות ועוד. הסיכונים אליהם נחשפים עסקים בעקבות מזג אויר הינם ייחודיים. הייחוד בא לידי ביטוי בנטייה ליחס למזג האויר השפעות על כמות ונצילות התעשייה יותר מאשר על מחיר התוצרת. לדוגמא, חורף חם מקטין את הביקושים לאנרגיה וגורם לחברות נפט, דלק וגז טבעי לקשיים בתזרים. דוגמא נוספת, קיץ קר במיוחד גורר תפוסה נמוכה במלונות ומטוסים ריקים למחצה, והעלאה של המחיר אינה מפצה בהכרח על הפסד ברווחים כתוצאה מטמפרטורה לא אופיינית לעונה.
הייחודיות של הסיכון המטאורולוגי מתבטא גם במקומיות שלו. המדובר כאן בצרה הנופלת על חבל ארץ ספציפי בלבד ולא באסון אקולוגי המקיף יבשות. בנוסף, למרות החזות הבוטחת של חזאים כמו דני רופ, הסיכון המטאורולוגי לא מנותר לחלוטין ולצד קידמת הטכנולוגיה בענף, חיזוי עתידי מדויק נשאר בגדר משאלת לב בלבד.
מהם חוזי מזג אויר וכיצד סוחרים בהם?
החוזים הנסחרים דרך בורסת CME הינם אינדקסים על בסיס טמפ' ממוצעת הנמדדת בתחנות מיוחדות הנמצאות במספר ערים מרכזיות בעולם. החוזה מכמת את מזג האויר למונחים של טמפ' מעל או מתחת לטמפ' מסוימת (65 מעלות פרנהייט), ומצמיד להפרש מהטמפרטורה סכום דולרי לכל מעלת פרנהייט. בהמשך תוסבר דרך החישוב ביתר פירוט אולם לעת עתה נסכים כי באמצעות הסבה למדד ניתן לסחור על הטמפ' בדיוק כמו שסוחרים על נכסי בסיס אחרים כגון מדדי מניות, שערי מטבעות, ריביות וסחורות אחרות.
קישור למחלקת מזג האויר בבורסה של שיקגו:
http://www.cme.com/trading/prd/weather/index14270.html
ההבדל העיקרי בין ביטוח מפני נזקי מזג האוויר לחוזי מזג אוויר
עד עתה, חברות הביטוח סיפקו את ההגנה רק מפני שינויים דרסטיים במזג אוויר. הן סיפקו הגנה מפני אסונות טבע (שיטפונות, הוריקן, קרה וכו') ולא מפני ירידות מפתיעות בביקוש שחברות חוו בעקבות שינויים בטמפרטורה.
כעקרון , חוזי מזג אוויר מכסים אירועים שסבירות התרחשותם גבוהה וסיכונם נמוך. בביטוח הקלאסי המקרה הוא שונה- סבירות המקרה נמוכה אך לכשתתירחש, הנזק שייגרם יהיה עצום (הגנה מפני אסונות) ועתידה של החברה כולה יעמוד בספק.
מבנה החוזה החוזים על טמפ' ממוצעת בערים השונות של ארה"ב נחלקים לשתי עונות:
חוזי החורף נמדדים לפי "ימים הדורשים חימום" (Heating Degree Day-HDD), בימים אלו נדרשת אנרגיה בכדי לבצע חימום.
חוזי הקיץ נמדדים לפי "ימים הדורשים קירור" ( , (CDD- Cooling Degree Dayבימים אלו נדרשת אנרגיה לקירור חלל המבנים. שני סוגי החוזים מחושבים בהתאם לכמה מעלות הטמפרטורה הממוצעת של היום שונה מקו הבסיס של °65 פרנהייט- חישוב הממוצע היומי מחושב על פי הבדלי הטמפרטורה הקיצוניים בתוך היממה.
ריכוז מידע נוסף לגבי חוזי מזג אוויר- http://www.firstenercastfinancial.com/ewex.php .
הבנת הסתכלות על המדד
ערך ה-HDD משווה את מספר המעלות אשר נמוך מ- °65 פרנהיים (רמת התייחסות). לדוגמא, יום בו הטמפרטורה הממוצעת היא 40° פרנהייט יציג ערך HDD של 25 (65-40). אם הטמפרטורה הייתה מעל 65° פרנהייט ערך ה-HDD יהיה שווה לאפס (מכיוון שעל פי התיאוריה- בטמפרטורה כזאת אין צורך בחימום הבית). דוגמא קיצית, הטמפרטורה הממוצעת ביום מסוים היא 83° פרנהייט, לכן ערך ה- CDD יהיה 18 (83-65).
כל נקודה במדד שווה בערכה ל- 20$.
דוגמאות להצגת טמפרטורה על פי שיטת חישוב זאת מרוכזים על ידי האיגוד לשירותי מטאורולוגיה בארה"ב- http://www.srh.noaa.gov/ffc/html/fsixlast.shtml , http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/predictions/experimental/ddtest/ddcurstats.html
*** חוזים על מזג האויר בערים שונות באירופה נמדדים לפי מעלות צלסיוס, כלומר, קו הבסיס (קו ההתייחסות) הוא 18° צלסיוס.
מי סוחר בחוזי מזג אוויר?
חברות אנרגיה הן עיקר המשתמשות בכלי פיננסי זה במטרה להגן על תזרים המזומנים שלהם ולהקנות פתרון לבעיה של ביקוש נמוך בצריכת האנרגיה של הלקוחות. בכל אופן, בשנים האחרונות נכנסים יותר ויותר חברות למסחר זה- תיירות, נסיעות, חקלאות מסעדות וספקולנטים אשר רוצים לבזר את תיק ההשקעות שלהם.
דוגמא מעניינת לצורך המחשה – חברה לייצור מזחלות בארה"ב יצאה ברעיון שיווקי ללקוחות - אם בחורף הקרוב ישררו תנאי טמפ' גבוהים מהממוצע, הלקוחות יוכלו להחזיר את המזחלת ולקבל את כספם חזרה. את כל הפרסום של מבצע זה הם גיבו על ידי פוזיציה בחוזה עתידי על הטמפ' הממוצעת לעונה.
לסיכום
במאמר זה הכרנו "משפחת" חוזים חדשה העוסקת במזג אויר. ל"משפחה" זו משתייכים גם חוזים על גובה שלג, כמות משקעים, ימי כפור ועוד. נוכחנו לדעת כי המסחר על טמפ' ממוצעת יכול להתנהל בדומה למסחר על כל נכס בסיס אחר. ראינו גם, כי כמו בכל חוזה, המסחר עליו מתנהל ע"י שני סוגי סוחרים – מגדרים וספקולנטים. היתרונות הבולטים שבנגזרות פיננסיות אלו הם הסיבה לעליה החדה בפופולאריות משנה לשנה: נפח המסחר על חוזי מזג אוויר ב-2003 הכפיל את עצמו פי 4 מהשנה הקודמת, והגיע כבר לרמה של 1.6 ביליון דולר.
ולטובת מי שקרא בעיון עד כאן, ומעוניין בפרטים נוספים, מומלץ לראות סרטון וידיאו (באנגלית) בקישור הבא:
http://www.cme.com/edu/pb_weather.html
בברכת מסחר בכל עונות השנה,
שחף פרקש
מרקט פלייס
|